Дали Пловдив ще има S-Bahn градска железница? Това ще бъде

...
Дали Пловдив ще има S-Bahn градска железница? Това ще бъде
Коментари Харесай

Може ли Пловдив да има S-Bahn? Софийски проектанти чертаят бъдещето на града

Дали Пловдив ще има S-Bahn градска железница? Това ще бъде решено от бъдещите проектанти на новия Общ организационен проект на града.

Победители в публичната поръчка за нова концептуална рамка за развиването на Пловдив в идващите 25 години е точно софийската „ Булплан”, който създадоха идейната платформа за Общ устройствен план и бе призната от общинския съвет. В рамката й бе заложено точно построяването на S-Bahn градска железница, а през годините Община Пловдив изиска над 10 имота с повърхност от над 20 000 кв.м от страната, за реализирането на плана.

Проектът за градската железница не е нов, той е още от 1985 година, като през годините е претърпял няколко промени. Имаше интервал, в който даже се движеха вътрешноградски влакове.

В идейната платформа е заложено построяването на S-Bahn железопътна система, която да бъде употребена от пловдивчани и по този метод да се понижи трафикът, злополуките и нездравословните излъчвания.

Транспортната система S-Bahn може да работи както в Пловдив, по този начин и по направленията Пещера, Панагюрище, Карлово, Хисаря, Асеновград.

Идеята е правата гара Филипово - Централна гара Пловдив (посока север - юг) да се освободи от тежкотоварен жп трафик и да остане само за пасажери. Ако това се случи, по самостоятелните релсови трасета може да се развива оптималната скорост в града към 60 километра в час или междинна скорост 32-38 километра в час ",

Бъдещият S-Bahn би употребил към 47 км жп пътища. Инфраструктурата е благосъстоятелност на НКЖИ, само че в случай че товарният трафик бъде спрян и трасета се включат в автоматизираното ръководство на жп трафика, те могат да станат съставка от мрежата на градския превоз на Пловдив и да следват неговите правила - светофари и спирки, както е обикновено за един град.

Засега не може да предвижда приблизителната стойност на пловдивския S-Bahn, тъй като още няма направен абстрактен план. Инвестиционни старания ще трябват и за електрическите мотриси и вагони, за местата за прехвърляне, за местоположението на всеобщите паркинги и гаражи, свързани със системата Park&Ride (паркирай и пътувай), която би съпътствала въвеждането на S-Bahn.

Заданието, което ще разработят проектантите от „ Булплан”, би трябвало да е готово до 1 година и е на стойност 700 хиляди лв.. То ще даде и насоки за разрастването на града. Кметът Иван Тотев към този момент бе декларирал, че в новия Общ устройствен план би трябвало да се направи по този начин, че да се отстранен всички аграрни земи, а на тяхно място да има квартали с ниско строителство до 10 метра.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР