Дали не си струва да се полагат повече усилия при

...
Дали не си струва да се полагат повече усилия при
Коментари Харесай

Когато си Рим, трябва ли да говориш като римляните, пита проф. д-р Балтов

Дали не си коства да се поставят повече старания при произношението на задгранични имена, в сравнение с да се подценяват - това е тематиката, която проф. доктор Милен Балтов избра на своята графа „ Икономистът приказва по Дарик Югоизток “.

Въпросът обаче е по-скоро дали имена и думи би трябвало да се произнасят само по основаното факсимиле в избран език. Например, най-естествено е, когато става дума за столицата на Съединени американски щати да се каже Вашингтон, а не Уошингтън.

„ В българския език сме с това преимущество, тъй като имаме наш писмен код, който както при осведомителните технологии е база за развиване и надграждане. Той ни дава късмет да произнасяме по метода, по който е написано. За разлика от латиницата, при която се резервира истинското изписване от време на време с по няколко гласни или съгласни, които се произнасят по друг метод. При необятно известните наименования на страни, персони и местности е вярно да се съблюдават общоприетите или известни способи. Това обаче не важи за случаите, в които се касае за по-малки обитаеми места и не толкоз световно разпознаваеми имена и марки “, разяснява икономистът. Именно при тях има алтернатива.

Уважително и вярно е те да са съобразени с език, разбирания и метод на произнасяне, по отношение на мястото, от което произлизат. По думите на ректора на Бургаския свободен университет, в тези случаи протоколът изисква повече усърдие.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР