Дали най-сетне Авгиевите обори на съдебната реформа ще бъдат разчистени,

...
Дали най-сетне Авгиевите обори на съдебната реформа ще бъдат разчистени,
Коментари Харесай

Въпросът не е дали, а как да бъде свален Иван Гешев

Дали най-накрая Авгиевите обори на правосъдната промяна ще бъдат разчистени, или мръсотията ще бъде единствено преместена в прилежащото помещение? ПП-ДБ съществено се заричат да проведат промяната, която продължава към този момент 20 години. Може ли обаче тя да завърши без лични промени и махането на основния прокурор? Краткият отговор е " не ". Вече сме чували, че промяната остава за след Сотир Цацаров. Държавността няма да понесе да остане и за след Иван Гешев.
Когато ГЕРБ в последните дни дадоха знак, че може и да поддържат измененията, свързани с механизма за следствието на основния прокурор, Иван Гешев пусна статус за Юда и тридесетте сребърника. Той доста персонално приема концепциите за промяна. А последните му дейности демонстрират, че потегля в контраатака. В идващите дни може да чакаме непредвиденото.
Проблемът с основния прокурор е един от огромните опасности на тази толкоз закъсняла промяна. Очевидно въпросът е освен кардинален, само че и личен. Главният прокурор Иван Гешев сега я запушва като запушалка. Но наподобява, че водачът на ГЕРБ Бойко

Борисов е персоналният поръчител за запазването на Гешев

 А пък Гешев е личен поръчител за опазването на Борисов отвън ареста и подсъдимата пейка. Това ни беше демонстрирано предишния март, когато прокуратурата просто отхвърли да работи по делото, стартирано по необходимост от Министерство на вътрешните работи. Виждаме и цялостното отвращение на прокуратурата да завърши следствията, свързани с Борисов, макар клетвите на самия Гешев, че това " веднага " ще стане.
Но този личен проблем на промяната може и би трябвало да бъде подложен на кардинална основа. Политическа партия и Демократична България не би трябвало да се вършат, че трансформират закона, без да приказват за Гешев единствено и единствено с цел да привлекат за идеята ГЕРБ и Движение за права и свободи. 
Негативният асортимент, водещ и до вътрешни зависимости в прокуратурата, продължава към този момент години наред. Под Гешев няма хора, които намерено да се опълчват на шефа си, да упорстват за промяна и да са моторите й. Виждаме единствено послушни марионетки, които пишат писма по всички страни в възхвала и отбрана на шефа. Затова и вторият път, въпреки и по-труден, наподобява по-правилен: по едно и също време с промяната да се нападна и Гешев.
Не би трябвало обаче да се подценява прецедентът, който махането на Гешев би основало. Законовите гаранции, които пазят магистратите от намесата на политиците, би трябвало да са непоклатими. Защото в случай че в този момент политиците отстраняват от поста неприятния Гешев, дали няма да се изкушат да се намесят и против неговия правоприемник, даже той да е най-хубавият основен прокурор на света, просто тъй като е станал неуместен? Тук се завихря порочният въртоп, който повлича и така нужната за промяната промяна и на членовете на Висшия правосъден съвет. Щастливо съвпадане е, че мандатът на този съвет от дълго време изтече и Народното събрание е на ход да попълни квотата си. И въпреки и правосъдната, и прокурорската квота да бяха попълнени с хора, за чиито чисти настройки като кадровици има подозрения. Затова е доста значимо в този момент Народното събрание да избере качествени хора във Висш съдебен съвет. И най-накрая в него да влязат членове, които да окажат напън върху сътрудниците си,

с цел да се ревизира на кардинално съображение работата на основния прокурор.

Той е дал не една причина да не довърши 7-годишния си мандат. Всичко обаче би трябвало да е основано на закона, тъй като се върви по доста тъничък лед. Дейността Гешев би трябвало да бъде ревизирана същински, а не както се случи преди година, когато Висшият правосъден съвет на процедура се подигра на посочените от правосъдния министър Надежда Йорданова учредения за махане. Ако политиците стартират да сменят магистрати, рискуват брутална ескалация, която при смяна на статуквото, може да отвори врата към тирания.
Фасадната правосъдна промяна ни е втръснала до гибел. През 2015 година - 2016 година ГЕРБ благодарение на Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия направи " промяна ", когато под натиска на Европейската комисия се случи разделянето на Висшия правосъден съвет. Пред обществото

вървеше рекламата какъв брой прелестна е промяната, само че ябълките се оказаха гнили.

Планираните промени бяха осакатени, че Христо Иванов, тогава правосъден министър от Реформаторския блок, подаде оставка. Делейки Висшия правосъден съвет на правосъдна и прокурорска гилдия, Народното събрание в действителност не обезпечи отчетност в прокуратурата, а бяха в допълнение развързани ръцете на основния прокурор, който така и така коли и беси в системата. Отделно правосъдната гилдия беше подчинена на Народното събрание, който също избира част от членовете на съвета. Плодовете на тази " промяна " ги берем и до през днешния ден. Тя оказа помощ в огромна степен задкулисието да се окопае в правосъдната власт, а реформаторските гласове в системата да бъдат натикани в ъгъла и последователно заглушени.
По същия метод беше изродена и концепцията за антикорупционната комисия КПКОНПИ, която завърши като политическа полиция, овладяна от хората на ГЕРБ.
Ако се върнем още по-назад, най-голямата правосъдна промяна, провеждана в България (без да броим новия Наказателно-процесуален кодекс и превръщането на следователите подчинени на прокуратурата) беше основаването на Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС) от тройната коалиция. Още тогава имаше предизвестия, че в най-хубавия случай органът ще е ненужен, а в най-лошия - ще се трансформира в наказателен. И това се случи по времето на предходния основен прокурор - Сотир Цацаров, който

върна нападателния жанр на Никола Филчев в държавното обвиняване,

а от там и в цялата правосъдна система.
КПКОНПИ и ИВСС би трябвало да са двете големи обици, че никой извън не може да ни даде точните инструкции. Може би като се изключи Венецианската комисия, която от години изяснява какво би трябвало да се направи и по тази причина никой не я слуша.
Така стигаме до идната нова огромна промяна, обвързвана с въвеждането на механизъм за следствие и отчетност на основния прокурор. Гешев и кохортата му гневно отхвърлят концепцията. Главният прокурор стигна до там да се разгласи за жертва на голям скрит план, в който вземат участие олигарси, мафиоти и публицисти. Целта на мероприятието им, съгласно Гешев, е да бъде дискредитиран и даже глобен от Съединени американски щати по световния закон " Магнитски ".
В четвъртък прокуратурата извади и коза с настояването на имунитета на Радостин Василев - някогашен министър на Има Такъв Народ, който в този момент се възприема като едно от остриетата на Политическа партия. Нищо чудно в околните дни да забележим развиване и по други преписки, водещи към Политическа партия и Демократична България. Ще забележим и дали ще посегне на Борисов. 
Все отново ГЕРБ наподобява ще направи това, което се чака от и в България в последните 20 години - ще разреши промяна в прокуратурата. Разбира се, съществува рискът партията на Борисов единствено да ухажва втората коалиция в Народното събрание. Неслучайно за водача на ГЕРБ се описват вицове какъв брой бързо трансформира мнението си. Този път в

ГЕРБ са притиснати до стената от засилващия се американски напън

покрай глобите " Магнитски ". Проблемът за Борисов стигна до неговия доближен Владислав Горанов, който беше в последната " порция " глобени. И това даже принуди водача на ГЕРБ да си реже опашката. Американският напън не е единствено за сформиране на мощно проевропейско държавно управление, само че и за битка с корупцията, която администрацията на Байдън разгласи за опасност към националната сигурност на Съединени американски щати.
Гешев ни се показва за умишлен от зловредното съветско въздействие. Но това, че прокуратурата обслужва съветски ползи мъчно може да бъде скрито с няколко следствия за шпионаж и с пращането на шефа на " Русофили " Николай Малинов на съд. Все отново българската прокуратура има настоящо съглашение с съветската, съветският основен прокурор Чайка триумфално е кацал тук, а резултати от следствията за гърмежите в оръжейни хранилища и хипотезата, че става дума за саботажи, по този начин и не сме видели. Но пък ясно беше демонстрирано нежеланието да се изследва отравянето на оръжейния предприемач Емилиян Гебрев. Да не приказваме за калпавия опит да се дерегистрира проруската партия " Възраждане ", който в последна сметка единствено наля вода в мелницата на водача й Костадин Костадинов.
Така че нереформираната българска прокуратура не е единствено български проблем. Но все пак, в случай че промяната бъде направена отново неверно, нито европейците, нито американците ще патят директно. Ще патим още веднъж ние.

 Доротея Дачкова, " Сега "
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР