Дали най-лошото от кризата с цените на енергията вече е

...
Дали най-лошото от кризата с цените на енергията вече е
Коментари Харесай

МАЕ предупреждава за нова криза с цените на газа

Дали най-лошото от рецесията с цените на силата към този момент е зад тила на Европа? Не, предизвестява Международната организация по енергетика: Китай скоро може още веднъж да увеличи цените на втечнения природен газ.

След рецесията през есента цените на газа в Европа се успокоиха доста. Но Международната организация по енергетика предизвестява: рецесията може би надалеч не е завършила. Въпреки че през последните месеци цените спаднаха, това може да се промени през актуалната година, в случай че търсенето в Азия и изключително в Китай още веднъж се увеличи, показва МАЕ в своя отчет за пазара на газ, оповестен в Париж във вторник. Като максимален вносител на природен газ в света, Китай неотдавна анулира рестриктивните мерки за COVID-19, които понижиха вътрешното търсене през предходната година, се споделя в отчета.

При оптимистичен сюжет обновеният растеж на търсенето на полутечен природен газ (LNG) в Китай би могъл да доближи 35%, съобщи МАЕ. Това би провокирало яростна конкуренция на интернационалните пазари и би могло да докара до връщане на цените на природния газ към неустойчивите равнища от предишното лято, което е изключително притеснително за европейските купувачи.

„ Миналата година беше извънредно сложна за международните пазари на газ. Сега цените се връщат към търпими равнища, изключително в Европа, където меката зима и спадът в търсенето способстваха за охлаждането на пазарите “, съобщи шефът на отдела за енергийни пазари и сигурност на МАЕ Кейсуке Садамори.

„ Китай е огромната незнайна през 2023 година Ако международното търсене на полутечен природен газ се върне към равнищата отпреди рецесията, това единствено ще ускори конкуренцията на международните пазари и неизбежно ще докара до ново повишаване на цените. “

Въпреки нарастването на международното търсене на полутечен природен газ през 2022 година, нарастването на предлагането е относително непретенциозно - 5,5%, съгласно МАЕ. Инвестициите са мудни заради възходящите разноски за строителство и продължаващите предоговаряния на договорите. Въпреки това доста планове, които към този момент са изправени пред вложения - в това число няколко в Северна Америка и разширението на North Field South в Катар - означават забележителен прогрес към дефинитивно решение, съобщи МАЕ.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР