Дали наистина месото и палмовото масло са вредни? А дали

...
Дали наистина месото и палмовото масло са вредни? А дали
Коментари Харесай

Научни доводи разбиват на пух и прах най-упоритите митове, свързани със здравето

Дали в действителност месото и палмовото масло са нездравословни? А дали антиперспирантите провокират рак – с тези и сходни изказвания можем да се сблъскваме всеки ден в интернет. Но какво споделят учените? Предлагаме научни доводи против най-упоритите легенди, свързани със здравето.


Мит 1. Антиперспирантите, съдържащи алуминиеви соли, провокират рак на млечната жлеза Олег Иванов – химик: „ Ежедневно с храната получаваме избрана порция алуминий, защото на организма са нужни 30-50 мг от този микроелемент дневно. Той дава отговор за естественото храносмилане и бързото укрепване на раните. Освен това алуминият участва и в други козметични средства, да вземем за пример серпантина за мигли. Едва ли на някой ще му хрумне да учи в детайли състава й, преди да я купи.

Слухът за връзката на алуминия и парабените в състава на антиперспирантите с рака на гърдата беше пуснат от лекаря мамолог Филипа Дабър в далечната 2005 година Но нейните заключения след това нееднократно бяха опровергани от учените. Може да се доверим най-малко на Националния институт по рака в Съединени американски щати, една от най-авторитетните организации в региона на онкологията, която опровергава канцерогенността на алуминиевите соли в антиперспирантите.”

Мит 2. Месото е нездравословно, белтъчините от скотски генезис са главен подбудител на рака и сърдечносъдовите болести. Това беше „ доказано” от Колин Кембъл, написал книгата „ Китайското изследване” Олег Иванов – химик: „ Трактатът, стимулиращ хората към вегетарианството, в последна сметка не е нищо повече от опит на неговия създател да стане фамозен без никакво съображение. Е, получи му се на Кембъл. Обаче научни данни за заплахата от млечната и другите скотски белтъчини, над които псевдоучените произнесоха обвинителна присъда, няма. Има единствено лабораторни опити на Кембъл върху порода плъхове, които по своята природа са склонни към развиване на рак. За разлика от създателя на „ Китайското изследване”, учените са знаели за тази генетична разновидност при някои плъхове още през 1976 година В книгата се загатва и това, че с изключение на опити върху зверчета, Кембъл анализирал данни от анкета с 6500 поданици на Китай за тяхното меню. Помислете, постоянно ли отговаряме на въпросите от сходни анкети напълно почтено? Ние, несъмнено, сме за здравословен метод и уравновесено хранене, включващо и белтъчини, и въглехидрати, и мазнини”.

Мит 3. Палмовото масло е нездравословно, изключително при нагряване Олег Иванов – химик: „ Това масло се употребява, с цел да размени кравето, - изяснява Олег Иванов. – И обстоятелствата са следните – единствено не падайте от стола - че то е доста по-полезно! В палмовото масло липсват трансмазнини. Освен това в млечната лой има повече нездравословни наситени мастни киселини.

Палмовото масло, несъмнено, не е пример за здравословно хранене (къде по-полезни са растителните масла като зехтина или лененото масло). Но не може да се твърди, че палмовото масло е нездравословно, било то загрято или студено. Един „ минус” – има риск да понапълнеете.”

Мит 4. Космите стават по-твърди след бръснене. Масово се шири мнението, че в случай че избръснете космите по гърба, те ще израснат още по-дебели и гъсти Истината. Когато човек бръсне космите, се избавя единствено от външната им част. Затова на повърхността на кожата се появява тази част от косъмчетата, които са били скрити под горния пласт на кожата: тази част е по-тъмна, тъй като не е имала опцията да получи слънчеви лъчи, а краят на косъмчетата е плосък от бръсненето. Затова образно ви наподобява, че косъмчетата са по-дебели и по-тъмни.



Останалите 4 мита четете в най-полезния уебсайт Zdrave.to.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР