Дали младата българска звезда в биатлона Милена Тодорова ще стане

...
Дали младата българска звезда в биатлона Милена Тодорова ще стане
Коментари Харесай

Сребърната от Световното по биатлон Милена Тодорова: Доказах, че мога да бъда сред първите и при жените

Дали младата българска звезда в биатлона Милена Тодорова ще стане " новата Екатерина Дафовска ", единствено можем да гадаем. Тя желае да върви по нейните стъпки и го потвърди при започване на тази година със сребърния и двата бронзови медала в трите дисциплини на Световното състезание за юноши и девойки в Швейцария. Продължи с върховото си показване на 18-о място в преследването и 17-о в всеобщия старт на Световното за мъже и дами в Италия. Милена бе общителна да отговори на въпросите на Пресклуб " България " след края на сезона и по време на необикновените условия в страната ни.

- Здравей Милена, в този момент, когато един вирус броди из Европа и по света, по какъв начин минава един твой ден след края на спортния сезон в биатлона? Успя ли към този момент да си отдъхнеш и какви са новите провокации пред теб?
- Здравейте, почтено казано дните ми не са се трансформирали доста. Както всяка година, след края на сезона имаме къса “почивка “, през която също упражняваме, само че по-малко. Сега не е по-различно - ставам заран, закусвам, по-късно упражнявам. Допреди 10 дни се подготвях на Беклемето, на ски. Сега търча из гората, където няма хора. После обядвам и останалата част от деня я извозвам у дома или на двора. Обичам да си намирам някакви домашни отговорности, шетам или сготвям нещо. Успях да си умря. Относно новите провокации, както и през миналите години, те ще са в подготовката за новия сезон. Тъй като нашият спорт е доста тежък, се изискват доста натоварващи тренировки. Те са тестване и за тялото и за мозъка.
 - Биатлонът беше един от дребното спортове, в които се организираха съвсем всички надпревари. Каква е самооценката за представянето ти и беше ли то за теб изненада. Каква е разликата сред шампионатите на девойките и дамите?
- Да, несъмнено имахме шанс, че пандемията стартира в края на нашия сезон и успяхме да си осъществим целия календар, като се изключи последната купа. За мен сезонът мина повече от съвършено, даже резултатите ми надминаха моите упования. Разликата е в конкуренцията. На шампионатите за девойки съм конкурентноспособна с девойки на моята възраст, което значи, че при една добра пукотевица мога да се боря за място в първите 6, по този начин както беше тази година, а също и предходната. При дамите несъмнено е по-трудно, само че тази година потвърдих, че с добра пукотевица и там мога да намеря място всред първите 20. Това за мен е страховит резултат.
 - Близо до теб е международният вицешампион и състезател №1 на 2019 година Владимир Илиев. Помагате ли си взаимно в сегашната спешна обстановка, а и в подготовката за надпревари? В какво още искаш да се усъвършенстваш? Имаш ли опция за тренировки в този момент?
- Да, оказва помощ ми, дава ми препоръки по отношение на тренировките и е доста хубаво, че и двамата вършим едно и също, тъй като получаваме нужната поддръжка един от различен и считам, че това е още една мотивация. А дните в сегашната обстановка сигурно минават по-леко с близкия човек до теб. Мисля, че и в двете посоки – и в бягането,и в стрелбата имам какво да модернизирам, по тази причина са и всекидневните тренировки. В Троян нещата не са чак толкоз затегнати както в огромните градове и съумявам да упражнявам. Къщата ми е доста покрай гората, там вървя да търча, у дома имам велоергометър и към този момент това ми е задоволително. Ако нещата не престават по този начин обаче, ще би трябвало да се измислят и други способи.
 - От Троянския край са почнали житейския си път много известни персони в българския публичен живот и спорта. Оттук сте вие с Владо и международният първенец по насочване Станимир Беломъжев. Има ли някаква специфична " квас " в Троян и природата към него, с която сте " заквасени "?
- Ами те хората са го споделили:,,Полето ражда тикви, Балканът ражда хора " ( в кръга на шегата, схваща се). Мисля, че “тайната " е в това, че тук имаме страхотни условия за спорт и изключително за биатлон. Имаме пътища, които са подобаващи за колело, доста места за бягане и походи в планината, стрелбище, писта за ски на Беклемето.

- Спортните публицисти те избраха за Спортист №1 на януари за среброто и двата бронзови медала от Световното състезание за девойки. Чакахме да се завърнеш и да ни гостуваш, само че пристигна неканеният посетител COVID-19 и го отсрочи във времето. Получи ли уместно самопризнание от федерацията и общината или и те чакат да се оправим с натрапника?
- Получих поздравления и от федерацията и от кметицата на нашия град, само че те също чакат да отмине това изключително състояние, с цел да се срещнем.
 - В дните на насилствена изолираност откри ли у себе си неподозирани умения? Спазваш ли специфична диета и кое е обичаното ти ядене?
- Започнах повече да се “въртя” из кухнята, което ми доставя наслаждение. Имам опция да науча някои неща от моята баба и майка, които готвят ужасно. А по отношение на умения, тази година омесих първите си козунаци, което бих споделила, че си е много тежка работа. Специална диета не съблюдавам, обичам да се храня разнообразно. Изпробвам по-съвременни и здравословни предписания. Особено доста обичам българската кухня. Едно от обичаните ми ястия са пълнените чушки.

- Кое е положителното за теб в злото, което ни е сполетяло?
- Почивката, която дадохме на планетата от нас. Това световно замърсяване стартира да излиза отвън надзор и ние хората като че ли бяхме почнали да считаме, че това няма да има никакви последствия. Силно се надявам и всички да излезем малко по-добри, откакто това отмине.
 - Чие мнение и съвет си подготвена да приемеш безусловно, като се има поради, че си зодия Козирог?
- Приемам препоръки единствено от хора, на които вярвам - от моето семейство, от Владо, от треньора ми.

- Какво обръщение би желала да отправиш от гордия Балкан към българите?
- Надявам се всички да са живи и здрави. Искам да прикани хората да си останат у дома, с цел да преминем по-бързо през това тестване. Нека да се радват на времето с околните си, да го оползотворят изцяло и да останат позитивно настроени в тази обстановка.

Валентин Добчев, Пресклуб “България”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР