Дали котките ни разбират, когато се опитваме да им кажем

...
Дали котките ни разбират, когато се опитваме да им кажем
Коментари Харесай

Котките си знаят името, въпреки че се преструват, че не ви разбират

Дали котките ни схващат, когато се опитваме да им кажем нещо? Или просто не им пука? Японски откриватели се пробват да отговорят на тези въпроси.

Ако обещано животно схваща една-единствена дума от човешката тирада, то това сигурно е неговото име. Ето за какво Ацуко Кайто от Sophia University в Токио взема решение да ревизира способността на котките да разграничават имената си от останалите съществителни в езика. Съществуват голям брой изследвания за това какъв брой добре ни схващат кучетата и дали откликват на характерни думи (или единствено на интонацията на гласа ни). Когато става дума за котки, въпросът остава едва изследван.

Кайто и сътрудниците му следят реакцията на котките, когато чуват личните си имена, думи със сходна дължина или имената на други котки в региона. Според тях по-голямата част от животните са задоволително умни, че да схващат защо става дума – те движат ушите и главите си, когато чуят личните си имена доста повече, в сравнение с в останалите случаи. Опашките им обаче остават безучастни. Още по-малкото – никоя от котките не откликва с глас. При дребен брой животни тези реакции се предизвикат и от гласове, разнообразни от този на притежателя им.

Много от котките обаче дават отговор както на своите имена, по този начин и на тези животинки, с които живеят дружно.

Учените заключват, че котките са „ умерено чувствителни към страстите на своя притежател “. Освен това те разграничават гласа на своите стопани от този на чужд човек (както към този момент е доказано).

Накратко – идващия път, когато викнете котката си и тя не откликне, можете да сте спокойни. Знае си името, просто се преструва, че не ви схваща.

Източник: Scientific Reports

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР