Дали китайската икономика е „бомба със закъснител“?

...
Последните шест месеца донесоха поток от лоши новини за китайската
Коментари Харесай

Последните шест месеца донесоха поток от лоши новини за китайската икономика: бавен растеж, рекордна младежка безработица, ниско чуждестранно инвестиции, слаб износ и валута и сектор на имотите в криза.

Президентът на САЩ Джо Байдън описа втората по големина икономика в света като „бомба със закъснител“, прогнозира нарастващо недоволство в страната.

Китайският лидер Си Дзинпин отвърна на удара, защитавайки „силната устойчивост, огромен потенциал и голяма жизненост“ на икономиката.

И така, кой е прав - г-н Байдън или г-н Си? Както често се случва, отговорът вероятно е някъде по средата.

Въпреки че е малко вероятно икономиката да се срине скоро, Китай е изправен пред огромни, дълбоко вкоренени предизвикателства.

Имотна криза и по-бедни домакинства

Central за икономическите проблеми на Китай е неговият пазар на имоти. Доскоро недвижимите имоти представляваха една трета от цялото му богатство.

„Това нямаше смисъл. Изобщо нямаше смисъл“, казва Антонио Фатас, професор по икономика в бизнес училището INSEAD в Сингапур.

В продължение на две десетилетия секторът процъфтява, докато предприемачите яхнаха вълна от приватизация. Но кризата удари през 2020 г. Глобалната пандемия и намаляващото население у дома не са добри съставки за програма за безмилостно жилищно строителство.

Правителството, страхувайки се от срив като в САЩ през 2008 г., след това постави ограничения върху това колко разработчици могат да вземат заеми. Скоро те дължаха милиарди, които не можеха да върнат.

Сега търсенето на къщи е спаднало и цените на имотите са паднали. Това направи китайските собственици на жилища - излизащи от три години на строги коронавирусни ограничения - по-бедни.

„В Китай собствеността всъщност е вашите спестявания“, казва Алисия Гарсия-Хереро , главен икономист за Азия във фирмата за управление на богатство Natixis. „Доскоро изглеждаше по-добре, отколкото да вложите парите си на лудия фондов пазар или банкова сметка с ниски лихвени проценти“

Това означава, че за разлика от западните страни , не е имало бум на разходите след пандемията или голямо икономическо възстановяване.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР