“Дали интелектът е правопропорционален на добротата и филантропията?… В “МЕНСА

...
“Дали интелектът е правопропорционален на добротата и филантропията?… В “МЕНСА
Коментари Харесай

Даниела Симидчиева: Един български „МЕНСА“ рекорд за вечни времена

“Дали интелектът е правопропорционален на добротата и филантропията?… В “МЕНСА ” открих, че интелектът работи на хората като парите – положителните ги прави по-добри, а неприятните по-лоши ”, споделя Даниела. Самата тя не отдава огромно значение на обстоятелството, че върхът ѝ от IQ теста на международната организация – 192 при 200 вероятни точки ще остане непостижим в света, за безконечни времена, написа Труд.

Обяснението е просто: от 2007 година от “МЕНСА ” вкарват нови правила и “таван ” от 156 точки. Всички резултати над се отбелязват като “156+ “ и никой не знае какво стои зад този плюс. Просто ръководителите на организацията желаят да избегнат момента със самоцелната конкуренция сред участниците и да се подчертава на това, всеки човек да получи съответна оценка за себе си, къде е в скалата на интелектуалния си капацитет. Така българката Даниела Симидчиева, явила се по старите правила, остава за безконечни времена най-интелигентната жена в света.

Новината за изключителния ѝ триумф излиза през 2005-та, или 2 години след IQ теста ѝ през 2003-та. Светът е шокиран: “Някаква българка е постигнала резултат, по-висок от този на гения Айнщайн?! ” Новината стремително става водеща в международния новинарски продан.

Къде е по това време Даниела? Обградена от почести, в центъра на патриотична суетност, във всички български медии?… Нищо сходно. “Българската Мария Кюри ”, “Жената с IQ, по-високо от това на Айнщайн ”, както я величаят международните медии, работи на мизерна заплата в дребна печатница и едвам съумява да си заплати наема. Живее в стайче от 12 квадрата в София, с двете си дъщери (най-голямата Елена към този момент е омъжена).

С щерка ѝ Цветелина спят на кревати на 2 етажа, като в казармата. На отсрещното легло е най-малката – Петя. Нощем, когато някой звънне от международна медия, Даниела, още сънена, се блъска в тъмното сред леглата, с цел да се добере до телефона. Дава изявленията на британски и съветски за целия свят… “Говорех тихичко, с цел да не събудя децата, а те, миличките, седнали в креватчетата и питат за кого съм дала изявление. Викам, ми не знам, звънят ми отвред ”, спомня си Даниела.

Най-интелигентната жена в света има 5 висши образования, две от които съвсем приключени: стопанска система на вътрешната търговия, социология (със документ и от Социологическия университет в Швеция), педагогика и промишлено инженерство. Следвала е и британска лингвистика, и електроника. Била е в управителния съвет, заместник-председател и ръководител на “МЕНСА България ”.

Родена е в Благоевград, като до 7-мата си година отраства в селцето Воден, Ямболско. Завършва гимназия в Благоевград, а учителите се чудят, с техния ли предмет ще кандидатства всестранно надареното дете и цялостна отличничка, с полюсно противоположни ползи и в филантропичните, и в техническите науки. Тя следва постоянно стопанска система в УНСС, останалите си 4 образования учи задочно.

Когато “избухва демокрацията ”, Даниела, надъхана за революционни каузи, става ръководител на КНСБ в Благоевград. Изключват я от Техническия, тъй като не се е вестявала повече от 2 години – поради “революционните каузи ”, а тя приключва електроника и автоматика в ЮЗУ. Записва магистратура по социология редом в ЮЗУ и отдалечено в университета в Лунд, Швеция. Учи и британска лингвистика.

След 20-годишен благополучен брак я връхлита бракоразвод. Съпругът ѝ е с добра клиентела като стоматолог в Благоевград и самотната майка с 3 деца взема решение да замине за София, с цел да не ѝ “ровят в душичката ”. Преживява тежко раздялата и единствено за 40 дни смъква 30 кг.

През 2002 година четирите се придвижват в София на квартира. Даниела се хваща на първата работа, която намира – в дребна печатница, сякаш като счетоводител, само че против мизерни пари прави какво ли не. Тогава всички се сблъскват с същинското лице на мизерията. Квартирата е извънредно студена, сняг подухва в пукнатините сред панелките, спят с ушанки и палта, а заран Даниела маже на децата си филии с на ниска цена маргарин, шарена сол и конфитюр.

Да си по-умен от шефовете е същинска покруса и Даниела се сблъсква с това, когато кандидатства за брокер в известна компания. На тест получава най-високия резултат измежду всички чиновници. Собствениците, също брокери, са с по-нисък резултат от нея и ѝ дават да разбере, че е по-добре да напусне.

Някъде през оня леден и гладен интервал тя се явява на изпита в “МЕНСА ”, с цел да потвърди на себе си и на някогашния си брачен партньор, че “не е затъпяла ”. Не отдава огромно значение на резултата, до момента в който в София не идва Джон Рейвън – младши, синът на създателя на тестванията в “МЕНСА ”. Споменават му за резултата на Даниела, а той покъртен споделя: “Трудно ми е да си го показва, тормозя се да приказвам пред нея ”.

“Голяма битка беше – споделя с въздишка дамата. – Обидно ми беше, че където и да подадях молба за работа, не ме пробваха даже, по документи ме отхвърляха. Попаднах на място за учител на възрастни. Минах през всичките 5-6 кръга, с елиминации, а на финала ми споделиха, че съм била “прекалено авторитетна ” за тази работа… ”

Тя по този начин и не “монетизира ” ненадминатия си връх у нас, само че японски представители на “Фуджи ” желаят да снимат филм за нея и ѝ оферират да я направят… туристически обект. Хубавата концепция обаче по този начин и не се довежда до край. През 2011 година е претендент за вицепрезидент от Вътрешна македонска революционна организация дружно с Красимир Каракачанов и тя като типична македонка и огромен родолюбец се включва. “Колегите и до момента споделят за мен “тая луда македонка ”, в хубавия смисъл – споделя Даниела. – По-скоро съм откровена и открита, не толкоз самонадеяна. С което доста съм си неволи. ”

От 2010 година най-сетне един човек прави оценка по достолепие какво е в екипа ти да е най-интелигентната жена в света – починалият ръководител на Българска стопанска камара Божидар Данев. В БСК Даниела Симидчиева е шеф на център “Професионално обучение и образование ”. “Работила съм с тъпи шефове, които, с цел да потвърдят своята значителност, мачкат теб. При Данев беше тъкмо противоположното. Той беше човек-институция, школа, с необятна душа и необятен мащаб. Даваше цялостна независимост на всички да разгърнем креативния си капацитет и сила и подвигна ужасно доста летвата ”, споделя Даниела с горест.

След гибелта на надарения началник на БСК през 2018-та, поста поема Радосвет Радев. През 2021 година Даниела претърпява нов потрес – отива си доста млад и Радосвет Радев. Ръководството на БСК поема Добри Митрев. Днес, 12 години по-късно, Даниела работи в Камарата, само че към този момент гледа към пенсионирането си.

Споделя с неспокойствие по какъв начин на 60-годишния ѝ празник през 2020-та, в разгара на коронавирус вълната, щерка ѝ Петя, дружно със сестрите си, провежда 64 послания от нейни съученици, състуденти, сътрудници, другари. “Поплаках си от благополучие ”, споделя тя. Признава, че е все по този начин прочувствена, единствено дето последните 30 години са умъртвили в нея доста идеалистични визии.

“Винаги съм си мислила, че когато доброжелателно работиш и даваш всичко от себе си, ще имаш по-висок резултат. Лошото на моята експертна работа е, че ние от БСК участваме в тристранен разговор сред страна, работодатели и синдикати, само че доста пъти предложенията ни не се чуват от другата страна ”, споделя с въздишка дамата.

От “МЕНСА България ” не са я не запомнили, ценят я. “Сега ръководител е Милена Арав, един прелестен човек, постоянно ми праща предложения за всички събития, информации за срещи, само че нямам опция да вървя. Ангажирана съм с работата си в БСК и с новото си жилище. Почивам си от “МЕНСА ” за известно време и ще стартира още веднъж ”, споделя Даниела. През февруари Общински съвет Благоевград с единомислещо гласоподаване я афишира за почетен жител на града.

В момента най-голямата ѝ наслада са дъщерите и внуците. Елена е икономист и работи в “Софийска вода ”. Цветелина приключва постановка в Нов български университет и дружно със брачна половинка си осъществя музикални клипове и филми. Най-малката, Петя, е проектант. Трите са я дарили с 6 внучета, а тя е щастлива, че всички са доста палави, будни и любопитни, тъй като това значи здраве и висок интелектуален капацитет.

Генът си е ген. Две от дъщерите на Даниела са се явили на изпита за IQ на “МЕНСА ”. Най-малката Петя има резултат 156+. А Цветелина по остарялата система за оценяване има 176 точки. “Тя се яви доста млада, на 18 години, а коефициентът е възрастово подвластен – при еднакъв резултат коефициентът се усилва с възрастта ”, разяснява дамата.

И след пенсионирането не счита да бездейства, а да търси спомагателни благоприятни условия за приходи като специалист по образованието, професионалната подготовка и по още доста други неща. Замисля се и да извади стиховете и разказите си и да ги редактира.

Все повече хора я подтикват да опише невероятната си история в книга. “Дъщеря ми Елена се пошегува: “Всъщност за какво ли би трябвало да опишеш невероятния си живот, като никой няма да ти повярва. Ще си мислят, че си написала сюжет за сапунка ”, споделя българката, чийто международен връх е невероятно да бъде надминат.

Още от Любопитно

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР