"Дали имаме първи или втори пик на заразата не е

...
"Дали имаме първи или втори пик на заразата не е
Коментари Харесай

Епидемиолог: Наличието на антитела не осигурява пълна защита от повторна зараза

"Дали имаме първи или втори пик на болестта не е най-важното. Факт е, че има повече инфектирани. Това е обвързвано с по-голямата динамичност на контактите сред хората. От значително значение е да се пазим от вируса и да носим маските си вярно. Те би трябвало да покриват цялото лице ", това съобщи доктор Савина Стоицова от НЦЗПБ в студиото на "Събуди се ".
"Наличието на антитела не значи, че те остават дълго време в организма на човек. Те не обезпечават цялостна отбрана от повторна болест ", споделя Стоицова.
Тя следи, че по улиците хората се събират на групички и стоят близо един до различен. Това съгласно нея е много рисково и притеснително, тъй като дистанцията е нарушена.
Според нея най-лошият сюжети за страната ни е случаите да продължат с тези темпове и здравната ни система да не се оправи. Тя изясни и разликите сред клъстерното и дифузното разпространяване на вируса
"Ако болните са в клъстер – следенето на контактните им лица е по-лесно. Така можеш да упражняваш добър надзор над разпространяването на болестта. Ако обаче вирусът се популяризира дифузно, тогава контролът е много по-труден ", споделя Стоицова.
Резките промени в броя на инфектираните, също било нещо обикновено за този вид болест, изяснява епидемиологът.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР