Дали хората са склонни да ядат едно и също количество

...
Дали хората са склонни да ядат едно и също количество
Коментари Харесай

Как хората определят размера на порциите

Дали хората са склонни да ядат едно и също количество храна, без значение от наличието на калории? Учени от университета в Бристол потърсиха отговор на този въпрос и откриха, че човешкият мозък има натурален механизъм за установяване на размера на порция храна.

По-рано учените смятаха, че хората са склонни да преяждат безогледно, употребявайки висококалорични артикули, само че в този момент е ясно, че това не е по този начин. Доказателството е пробно изследване, при което на доброволци са били предлагани обичайни ястия с различна калоричност. Порциите били с едни и същи грамажи, само че самият тип на храната се оказвал задоволителен да подейства като възпиращ механизъм.

Доброволците неумишлено ограничавали приеманото количество храна, при по-калоричните блюда. Например, хората изяждали по-малки количества от паста, приготвена със сметанов сос, в сравнение с зеленчукова салата, която има доста по-малко калории.

Това води учените до умозаключение, че човек има заложена дарба да дефинира калоричното наличие на храната единствено по типа ѝ и надлежно да контролира размера на порциите в " потребни дози ". Учените допускат, че хората със затлъстяване, което се дължи най-вече на преяждане, имат някои проблеми с тази функционалност на мозъка. Това съмнение обаче към момента би трябвало да бъде потвърдено.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР