Дали евродепутатът Ангел Джамбазки познава историята и дали е имал

...
Дали евродепутатът Ангел Джамбазки познава историята и дали е имал
Коментари Харесай

За Ангел Джамбазки, Хайл Хитлер и други парливи въпроси


Дали евродепутатът Ангел Джамбазки познава историята и дали е имал поради " немския привет ", когато изпъна ръка в Екологичен потенциал - не е изцяло ясно. Изблиците на ненавист и експанзия имат обаче свое пояснение. Пак от историята.

" Хайл Хитлер " или " Зиг Хайл " – това възклицание с напряко изпъната напред дясна ръка по се назовава още „ немски привет “ и от 1933 година нататък последователно става формалното „ добър ден “ и „ сбогом “ в по този начин наречения „ Трети райх “. В Италия Бенито Мусолини го трансформира в „ римски “ или „ романски привет “, а се счита още, че корените му в действителност са в Римската империя. Историците виждат „ Хайл Хитлер “ като превърната форма на култа към личността на Адолф Хитлер. Поздравът тогава битува и във разновидността „ Хайл майн Фюрер “.

Дали българският евродепутат Ангел Джамбазки познава тези исторически елементи и дали въобще е имал поради „ немския привет “, когато през вчерашния ден изпъна ръка в Европарламента – отговорите на тези въпроси са забулени в просветителна и политическа мъгла. Видя и чу се обаче, че Джамбазки възкликна „ Да живее Орбан “ и „ Да живее Качински “. А „ Да живее “ дава отговор точно на немското „ хайл “.

Когато мразиш всичко непознато

прекалено много си наподобяват. Те се прекланят пред мощния водач, въздигат на фундамент политическата структура, наречена „ нация “, приказват с самоувереност за „ корени “, бащина земя “, кръвна връзка “, за подвизи и подвиг.
Редакцията предлага
Много постоянно те гротескно разкрасяват националната си история с измислици за личната уникалност и злодейската същина на съседите. Те ненавиждат всичко непознато и непознато, всичко, което разпознават като „ несвое “: бежанците, чернокожите, ромите, мюсюлманите, половите малцинства, Сорос... описът може да продължи още дълго. Исторически това някак си звучи много познато.

Но за какво националистите в новоприсъединилите се към Европейски Съюз страни ги тегли към сходен тоталитаризъм и изолационизъм, към експанзия и доминация? Защо техните хрумвания са толкоз известни в съответните общества, които всеобщо гледат под вежди демократичните хрумвания, плурализма, човешкото и публично многообразие – че и демокрацията в последна сметка?

На тези въпроси към този момент неведнъж е отговаряно: радиоактивното завещание от времето на руската доминация към момента излъчва в мозъците и сърцата на източноевропейците.

Нагласи, които остават към момента живи

Да не вярваш на властта, само че да ѝ се подчиняваш абсолютно, когато тя е задоволително жестока, да не мислиш със личната си глава, да мразиш и обичаш по заповед от горната страна – интервалът на полуразпад на тези настройки е прекомерно дълъг.

Александър Андреев

Впрочем два напълно пресни (и доста тъжни) сюжета ни го напомнят още веднъж и още веднъж. Точно заради изброените „ руски гени “ в някогашния „ социалистически лагер “. И отново по същата причина толкоз доста руснаци считат, че Западът е прогнил и блудствен. И че дружно с Украйна се пробва да стори зло на великата съветска нация.

О, господин Джамбазки, извинявайте! Съвсем забравих за Вас.

*Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР