Дали една държава е наистина държава си личи по нейното

...
Дали една държава е наистина държава си личи по нейното
Коментари Харесай

Майките на деца с увреждания не вярват на сълзите на Бойко Борисов

Дали една страна е в действителност страна си проличава по нейното отношение към по-слабите, по-беззащитните, по-ранимите. Каква е България? Социална страна или страна на сбърканите правила? Шестият народен митинг на родители на хора с увреждания за следващ път сложи този въпрос.
Майките упорстват за радикални промени, а депутатите люто се скараха по въпроса кой е по-съпричастен към проблемите им. Премиерът Бойко Борисов не откликна на поканата на протестиращите да слезе при тях, само че пред министрите сподели, че е плакал на ефирен репортаж за майка с дете с увреждане и разпореди инспекция.
„ Чист популизъм, в случай че той се пробва да си вдигне акциите, нагледно казано, на гърба на хората с увреждания, може и да е съумял, уповавам се да не е успял”, споделя Валентина Христова в ефира на bTV. Тя е майка на 17-годишната Бояна, която е с голям брой увреждания.
Миналата година майка ѝ е била неин персонален помощник по европрограма. В дневник описвала час по час грижите, които поставя. А служител проверявал: „ Мен персонално са ме прибирали за калиграфия, т.е. съгласно тях не го бях написала задоволително четливо и евентуално са прави, тъй като съм го писала измежду нощ, когато у дома е безшумно, и ме върнаха и ми споделиха, че би трябвало да го напиша по-четливо. Писах и плаках, повярвайте ми”.
„ Системата не ни дава никакъв късмет - това, което сега е законодателството на тази страна, обича децата и възрастните с увреждания на мудна гибел. Ние виждаме родители, които са затворени в домовете си, с цел да се грижат за децата си – деца, които порастват, получават обществена пенсия, и нямат късмет за работа, в случай че имат някаква опция да работят”, изясни в студиото на „ Тази неделя” друга майка на дете с увреждане – Мая Стоицева.
Със същата орис се бори и Юлия Старчева. Тя сподели, че майките желаят Закон за персоналната помощ, който да подсигурява заслужен живот на хората с увреждания и техните фамилии и в който да е ясно кой на какво има право – с цел да отпадне настоящето непостижимо циркулиране по институции.
Нейният наследник към този момент е пълновръстен и получава обществена пенсия от 135 лева, която не се актуализира, само че пък с нея би трябвало да живеят двамата – Юлия от 18 години не е работила, тъй като Георги е 100% повреден и се нуждае от непозната помощ.

„ Системата ни убива”, написа на тениските на майките. Именно поради посланието, което можело да се схване като пропаганда, зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов (ГЕРБ) не ги пусна да се срещнат с депутати. После се извини. „ Надявам се да са се изплашили, ние не желаеме да сме страшни за тях, желаеме просто да стартираме да работим дружно за промяната”, сподели Мая.
Тя също остро разкритикува сюжета с разплакания от ефирен репортаж министър председател: „ Това дете го е виждал неведнъж, само че той не може да ги (всички хора с увреждания - бел. ред.) види по улицата, тъй като, първо, той не върви там и другото – наличната среда, която я няма в България”.
Майката се обърна към премиера със следните думи: „ Г-н Бойко Борисов, желаеме не просто да плачете, тъй като ние можем да Ви кажем доста персонални истории, които да Ви разреват. Искаме да дойдете тук, да приказваме и не просто да приказваме, а да стартираме действителни стъпки за смяна в тази страна, желаеме да останем тук, да работим тук, децата ни да работят тук и да живеят щастливо тези, които не могат да работят. Защото това са хора част от тази страна, желаеме да бъдем част от тази страна, а не да бъдем невидими, не да бъдем затваряни в домовете си и не да бъдем тези, които единствено да Ви разплакват!”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР