Дали една държава е наистина държава си личи по нейното

...
Дали една държава е наистина държава си личи по нейното
Коментари Харесай

Майките на деца с увреждания не вярват на премиерските сълзи

Дали една страна е в действителност страна си проличава по нейното отношение към по-слабите, по-беззащитните, по-ранимите. Каква е България? Социална страна или страна на сбърканите правила? Шестият народен митинг на родители на хора с увреждания за следващ път сложи този въпрос.

Майките упорстват за радикални промени, а депутатите люто се скараха по въпроса кой е по-съпричастен към проблемите им. Премиерът Бойко Борисов не откликна на поканата на протестиращите да слезе при тях, само че пред министрите сподели, че е плакал на ефирен репортаж за майка с дете с увреждане и разпореди инспекция.

„ Чист популизъм, в случай че той се пробва да си вдигне акциите нагледно казано на гърба на хората с увреждания, може и да е съумял, уповавам се да не е съумял ", споделя Валентина Христова пред бТВ. Тя е майка на 17-годишната Бояна, която е с голям брой увреждания.

Миналата година майка й е била неин персонален помощник по европрограма. В дневник описвала час по час грижите, които поставя. А служител проверявал: „ Мен персонално са ме прибирали за калиграфия, т.е. съгласно тях не го бях написала задоволително четливо и евентуално са прави, тъй като съм го писла измежду нощ когато у дома е безшумно и ме върнаха и ми споделиха, че би трябвало да го напиша по-четливо. Писах и плаках, повярвайте ми ".

„ Системата не ни дава никакъв късмет, това, което сега е законодателството на тази страна, обича децата и възрастните с увреждания на мудна гибел. Ние виждаме родители, които са затворени в домовете си, с цел да се грижат за децата си - деца, които порастват, получават обществена пенсия, и нямат късмет за работа, в случай че имат някаква опция да работят ", изясни в студиото на „ Тази неделя " друга майка на дете с увреждане - Мая Стоицева.

Със същата орис се бори и Юлия Старчева. Тя изясни, че майките желаят Законза персоналната помощ, който да подсигурява заслужен живот на хората с увреждания и техните фамилии и в който да е ясно кой на какво има право - с цел да отпадне настоящето непостижимо циркулиране по институции.

Нейният наследник към този момент е пълновръстен и получава обществена пенсия от 135 лева, която не се актуализира, само че пък с нея би трябвало да живеят двамата - Юлия от 18 години не е работила, тъй като Георги е 100% повреден и се нуждае от непозната помощ.

„ Системата ни убива ", написа на тениските на майките. Именно поради посланието, което можело да се схване като пропаганда, зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов (ГЕРБ) не ги пусна да се срещнат с депутати. После се извини. „ Надявам се да са се изплашили, ние не желаеме да сме страшни за тях, желаеме просто да стартираме да работим дружно за смяната ", сподели Мая.

Тя също остро разкритикува сюжета с разплакания от ТВ репортаж министър председател: „ Това дете го е виждал неведнъж, само че той не може да ги (всички хора с увреждания) види по улицата, тъй като, първо, той не върви там и другото - наличната среда, която я няма в България ".

Майката се обърна към премиера със следните думи: „ Г-н Бойко Борисов, желаеме не просто да плачете, тъй като ние можем да Ви кажем доста персонални истории, които да Ви разреват. Искаме да дойдете тук, да приказваме и не просто да приказваме, а да стартираме действителни стъпки за смяна в тази страна, желаеме да останем тук, да работим тук, децата ни да работят тук и да живеят щастливо тези, които не могат да работят. Защото това са хора част от тази страна, желаеме да бъдем част от тази страна, а не да бъдем невидими, не да бъдем затваряни в домовете си и не да бъдем тези, които единствено да Ви разплакват! ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР