Дали е била неизбежна и колко близо стига до истински

...
Дали е била неизбежна и колко близо стига до истински
Коментари Харесай

6 ключови въпроса относно Студената война

Дали е била неизбежна и какъв брой близо стига до същински парещ спор?
Какво съставлява студената война?
 Чърчил, Труман и Сталин

Чърчил, Труман и СталинGetty Images

Студената война се дефинира като конкуренция сред Съединени американски щати и Съветския съюз и техните съдружници, надлежно. Гонката се оформя няколко години след успеха над нацистка Германия през 1945 година. Скоро тя се трансформира в пълноценна омраза, която се разгръща в идеологическата, икономическата, научната, военната и други сфери, където двете свръхсили се пробват да се надминат взаимно.
Кой я стартира?


В. Говорков

Въпреки че се водят разногласия кой носи главната отговорност за началото на Студената война, заслужено е да се твърди, че и Съединени американски щати, и Съюз на съветските социалистически републики способстват за ескалацията на напрежението.

Като бере плодовете на мъчно извоюваната победа и поставя старания да отстрани самата опция за ново опустошително нахлуване против Съветския съюз, Кремъл се стреми да укрепи позициите си в Европа след Втората международна война. По този метод Москва открива леви държавни управления в някои от източноевропейските страни, които Червената войска е освободила от нацистка окупация. По идеологически съображения, залегнали в основата на комунистическата идеология, Съветският съюз също по този начин прокламира желанието и желанието да популяризира комунизма в целия свят.

От друга страна, Съединени американски щати се възползват от неповторимата опция да разпространят въздействието си върху отслабената Европа и по този метод да се трансфорат в преобладаваща мощ в международната политика след нескончаем интервал на политическа изолираност. Противодействието на руските желания за определяне на комунистически държавни управления в Европа е напълно естествено за Съединени американски щати, които се стремят да станат световна свръхсила.

Студената война се изостря, когато Вашингтон афишира, че извършва огромен проект за възобновяване на Европа – прочут като проекта „ Маршал “, както и вкарва така наречен теория „ Труман “ – политика, която дава обещание поддръжка на демокрациите против властническите закани: това на процедура значи, че Съединени американски щати ще лимитират руската агресия на всички места по света. Наред с това скоро е основана и НАТО.
Неизбежна ли е била?
 Никита Хрушчов

Никита ХрушчовGetty Images

В прочут смисъл е точно такава. Със сигурност не знаем по какъв начин щеше да се развие историята, в случай че Съединени американски щати или Съюз на съветските социалистически републики бяха работили по друг метод по отношение на този, който помни историята. Въпреки това, в ретроспекция, има толкоз доста фактори, които способстват за разпалването на Студената война, че умерено можем да предположим, че просто не е имало метод да се заобиколи този процес – нито за Москва, нито за Вашингтон.

От една страна, Германия губи цялото си въздействие в Европа и оставя властови вакуум, който бързо е напълнен от Съветския съюз и Съединени американски щати, трансформирайки двете страни в естествени противници. Противоречивите идеологии също не подкрепят установяването на другарски връзки. В началото на военните дейности по време на Студената война и двете страни се снабдяват с нуклеарни оръжия, което ги трансформира във водещи сили в света. Всички тези фактори, взети дружно, съвсем несъмнено вършат Студената война да наподобява неизбежна, като погледнем обратно. Освен това в никакъв случай няма да разберем сигурно дали въобще е било допустимо да се предотврати това грандиозно геополитическо съревнование.
Защо се назовава „ студена “?


Getty Images

Глобалното опълчване сред Съединени американски щати и Съветския съюз е познато като „ студено “, тъй като в никакъв случай не прераства в открита война сред двете суперсили. Терминът „ Студена война “ е посочен през 1945 година от Джордж Оруел, който  периода от историята, характеризиран като конкуренция сред страните, които са „ по едно и също време непобедими и в непрекъснато положение на „ студена война “ със своите съседи “.

Неготовото „ предсказване “ се оказва удивително тъкмо: Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики са непобедими, защото разполагат с големи ресурси от нуклеарни оръжия и по едно и също време с това са въвлечени в непрекъснат спор между тях.
Колко близо стига до парещ спор?


В. Говорков

Доста близо. Всъщност Студената война се показва в голям брой прокси войни, в които Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики се бият между тях индиректно, като поддържат противоположни страни в кървави спорове, разпалвани в разнообразни елементи на света.

 в Корея, Виетнам, Конго, Ангола, Афганистан и други страни са значително артикул на Студената война. По време на тези спорове умират доста хора, в това число руски и американски военнослужещи. Въпреки това те в никакъв случай не са били обсъждани като открити военни конфликти сред Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики. Вместо това Москва и Вашингтон ги преглеждат като част от напъните за разпространяване на съответните си идеологии и подкопаване на позициите на противника си от Студената война в разнообразни елементи на света, всичко това за сметка на локалното население, което понася големи премеждия, само че и извлича някои изгоди от присъединението си към една от двете съперничещи си страни.

В някои случаи по време на Студената война Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики са покрай това да влязат в директна война между тях. Например по време на Кубинската ракетна рецесия през 1962 година, когато светът е напълно покрай Трета международна война. През 1983 година техническа неточност е напът да провокира нуклеарна война сред двете страни, само че апокалипсисът е предотвратен с помощта на руския офицер Станислав Петров, който взема решение да не нанася нуклеарен удар по Съединени американски щати, откакто получава подправена паника.
Кой побеждава?
 Августовският пуч в Москва, 20 август 1991 година

Августовският пуч в Москва, 20 август 1991 г.Андрей Соловьов/ТАСС

Когато през 1991 година Съветският съюз престава да съществува, Съединени американски щати са „ последните, които остават “ в противостоянието на Студената война.

Историците обаче не са единомислещи дали на Съединени американски щати може да се припише заслугата за „ спечелването “ на Студената война, защото не е ясно каква е главната причина за разпадането на Съюз на съветските социалистически републики.

Може да се твърди, че Съединени американски щати са изчерпали руските запаси посредством скъпи прокси войни и безобразно скъпа конкуренция в нуклеарното въоръжаване. Някои обаче настояват, че Съединени американски щати са били единствено очевидец на разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, защото комунистическата суперсила се е разпаднала заради редица вътрешни проблеми, като неефективността на плановата стопанска система, големите военни разноски, корупцията, тоталитарното ръководство на комунистическата партия и неналичието на разнообразни свободи, в това число свободата на словото.

Дори и Вашингтон да счита разпадането на своя противник за недвусмислена победа, епохата след Студената война слага пред Съединени американски щати доста нови провокации, което кара някои хора да настояват, че Съединени американски щати са се трансформирали в западаща мощ в интернационалната политика, откакто губят своя върл зложелател в лицето на Съюз на съветските социалистически републики.

По същия метод може да се изтъкне аргументът, че разпадането на СССР  „ крайната точка на идеологическата еволюция на човечеството “. Наистина, доста хора имат вяра в това при започване на 1990-те години, макар че разгръщането на епохата след Студената война кара мнозина да се усъмнят във валидността на този мотив.

създател: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР