Дали да рискуваш, или да заложиш на сигурно? Въз основа

...
Дали да рискуваш, или да заложиш на сигурно? Въз основа
Коментари Харесай

Риск или сигурност? Решенията може да се предскажат

Дали да рискуваш, или да заложиш на несъмнено? Въз основа на интензивността на невроните в префронтална кора на мозъка може да се планува какво деяние ще последва: в случай че интензивността на тези характерни неврони е ниска, индивидът е подготвен да предприеме риск при първия комфортен случай. Ако обаче интензивността им внезапно се увеличи, тогава той ще избере сигурния вид. До този извод са стигнали учени от Центъра за проучване на мозъка и Центъра за здравна статистика, информатика и интелигентни системи към Виенския университет и Медицинския институт на Ню Йорк. Резултатите от тяхното изследване са оповестени в един от последните броеве на профилираното австрийско списание „ Неврон “.

Бил извършен опит с плъхове, на които дали две благоприятни условия за избор: единият път водел към разновидността „ сигурност “ и дребна, само че обезпечена порция храна. Другият път – разновидността „ риск “, предложил на животните или четворна, или никаква порция. За избора „ риск “ вероятността да получат храна или да останат без нищо била променяна няколко пъти по време на опита и плъховете се научили да нагаждат тактиките си и готовността да рискуват.  При това създателят на проучването Йоханес Пасекер открил, че интензивността на избрани нервни кафези в префронталната кора предопределя избора на животните даже когато те вземали непредвидени решения в прорез с предходен горчив опит.

Пасекер споделя: „ Като анализирахме невронната интензивност, ние успяхме да предскажем  какъв ще е идващият избор на опитните животни. Освен това посредством селективни операции на мозъчната активност ни се удаде да окажем влиянием върху решенията на животните дотолкоз, че при съмнение да подхващат по-висок риск “. В невроните на префронталната мозъчна кора били изкуствено въведени оптогенетични протеини, които се задействали благодарение на лазерна светлина. Когато учените потискали изборно невронната интензивност в префронталната кора, плъховете  били подготвени да рискуват, като пренебрегнали даже неведнъж повтарящия се неуспех.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР