Дали да има четиридневна работна седмица не е въпросът, а

...
Дали да има четиридневна работна седмица не е въпросът, а
Коментари Харесай

Възможна ли е 4-дневна работна седмица у нас?

Дали да има четиридневна работна седмица не е въпросът, а по какъв начин ще я въведем, сподели тя. Това съобщи икономистът и някогашен народен представител от " ИТН " Мика Зайкова.

По думите ѝ има страни, които вкарват четиридневни работни седмици, само че понижават работните часове и надлежно заплатите. Поради пандемията стартира да се ползват хибридни способи на работно време. За мен е значимо по този начин да се направи четиридневната работна седмица, че хората да не прегряват, да има повече време за фамилията и да не се понижава продуктивността, настоя Зайкова.

Според нея, с цел да се вкара четиридневната работна седмица, държавното управление би трябвало да подкрепи компаниите. Въвеждането на по-малката работна седмица изисква да взимат по-малко болнични, с цел да не се понижи продуктивността, сподели Зайкова пред Българска национална телевизия.

Икономистът Георги Вулджев добави, че четиридневната работна седмица е сериозен разход и едва ли може да се разиска предпочитано по някакъв метод. В момента има доста по-важни цели за това по какъв начин работи държавната администрация и институции с въвеждането на електронното ръководство и по-късно да се мисли за промяна на работната седмица, акцентира Вулджев.

Той посочи, че сега инфлацията е казусът, с който би трябвало да се оправим. Вулджев не вижда в бюджета ограничения, които да се оправят с казуса, а тъкмо противоположното - огромният недостиг в бюджета може да подхрани в допълнение инфлацията. Много рисково е да се води такава фискална политика с големи финансови разноски, предизвести той.

В Бюджет 2022 има за всекиго по нещо, изключително в обществената сфера. Това " по нещо " не позволява въпроса, тъй като растежът и Брутният вътрешен продукт от 143 милиарда няма да се случи с мотив, че инфлацията пораства, че има усложнения в доставките и по този начин наречените вложения са от Плана за възобновяване, който не е утвърден, сподели още Зайкова.

Номерът с финансовите вложения, планувани в бюджета, е да се накарат българските вложители да ги стигнат и да ги вложат или да кажат: " елате непознати вложители ". Чуждите вложители няма да дойдат, до момента в който тук няма господство на закона, посочи Зайкова.

Управлява се нещо като нищо, отсече някогашният народен представител от Има Такъв Народ и добави, че най-лошото е, че няма политика по приходите.

Според нея има по какъв начин да се оправят нещата в бюджета. Всеки финансов министър желае да има повече доходи от налози, единствено че приходите се вършат не от високи налози, а от оборот, уточни Зайкова. Тя е учудена за какво финансовият министър не желае да огледа какво вършат другите страни в Европейски Съюз - Данък добавена стойност върху храните от 0 до 10%.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР