Дали Америка наистина разчита да оцелее в днешния свят, който

...
Дали Америка наистина разчита да оцелее в днешния свят, който
Коментари Харесай

Ники Хейли*: Байдън ни води към фалит

Дали Америка в действителност разчита да оцелее в днешния свят, който е все по-опасен? Бюджетът на Джо Байдън от 5,8 трилиона $ приказва по-скоро за противоположното. Също както и показаният неотдавна законопроект за целеви разноски на стойност 1,5 трилиона $.
Те са явен сигнал, че Съединени американски щати са изоставили финансовото здравомислие и не наподобяват изключително загрижени за икономическата си мощност, въпреки че от тях зависи националната сигурност.
2018 година Президентът Доналд Тръмп и неговият представител в Организация на обединените нации

Едва ли в миналото ще настъпи подобаващото време за сходни начинания, истината обаче е, че през днешния ден е най-лошият вероятен миг за лансирането им: Русия стартира специфична интервенция в Украйна и заплашва с нуклеарна война, а Китай се стреми към световно владичество.
В съпоставяне с равнището отпреди пандемията, бюджетът на Байдън планува растеж на федералните разноски с 1/3, увеличавайки американския дълг, както и бюджетния недостиг, лишавайки нашите деца и внуци от всевъзможни шансове.
Знаем по какъв начин ще свърши това: с банкрута на Америка!
Заради въпросните целеви вложения и републиканците, и демократите възторжено поддържат президентските апели за увеличение на бюджетните разноски - тъй като част от тези пари отива у тях.
Абсурдно е да действаме по този начин, когато Русия е обсадила Европа, а Китай настава по всички фронтове. Колкото по-големи са разноските и задълженията, толкоз по-малко средства ще останат за въоръжените сили. Те изпитват остра потребност от надалеч по-големи вложения от тези, отделени от Байдън за сдържането на Русия, Китай, Иран и Северна Корея.
Как ще се оправим с съперниците ни, в случай че продължим да изоставаме стопански? Как ще се оправим с Китай, който става все по-силен с всеки минал ден, в случай че самите ние непрестанно отслабваме?
Китайската стопанска система евентуално ще надмине американската още през идващите няколко години. И вместо да предотвратят това, нашите водачи интензивно доближават този миг.
Време е да сложим завършек на това. Америка би трябвало да задейства големите си енергийни запаси. Трябва да добиваме личен нефт, а не да го купуваме от стратегическите си съперници - Русия, Иран, Венецуела.
Накрая, би трябвало да спрем да търгуваме с иновационни технологии с Китай и да прекратим сегашната си взаимозависимост от китайските артикули от първа нужда, като медикаментите. Вместо това, следва да активизираме търговията със съдружниците си - Англия, Тайван, Япония, Европейски Съюз.
Тези цели изискват незабавното внимание на Белия дом и Конгреса. Вместо това водачите ни избират гигантските разноски и неоправданите вложения. Тяхната непредвидливост заплашва финансовата кредитоспособност на Съединени американски щати, икономическата ни мощност и американската национална сигурност. Което значи, че са ни нужни други водачи, които в действителност могат да защитят Америка, до момента в който не е станало безнадеждно късно.

Със съкращения

* Ники Хейли е някогашен губернатор на Южна Каролина и някогашен непрекъснат представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации, в този момент е анализатор на ТВ " Фокс нюз "

Орбан незабавно се нуждае от пари

Унгарският министър председател Виктор Орбан продължава да ръководи както си знае: с изключителни укази и една по-скоро лява политика на преразпределение на средствата. Последната му концепция е посредством въвеждането на нов налог, който се цели в облагите на огромните задгранични компании, да попълни неналичията в хазната.
Това беше първата стъпка, която Орбан разгласи, откакто новото болшинство от 2/3 на ръководещата му партия " Фидес " в незабавен порядък промени унгарската конституция. Така Орбан ще може умерено да продължи да издава укази, с които да ръководи, в изискванията на изключително състояние, което бе оповестено поради войната в Украйна.

Основно задгранични компании ще заплащат

Без да се колебае, унгарският министър председател извърши заканата си, оповестена, малко откакто завоюва изборите: " Банките, застрахователните компании, огромните търговски вериги, енергийните концерни, телекомите и самолетните компании ще би трябвало да внасят от спомагателните си облаги средства в два фонда - и през 2022, и през 2023 година ", разгласи Орбан.
Със средствата от единия фонд ще бъдат обезщетени унгарските фамилии поради поскъпналите разноски за сила, а вторият фонд е умислен като спомагателен източник за средства за защита. Парите от него ще отиват за превъоръжаване на унгарската войска...

Край на " бензиновия туризъм "

Бившият немски народен представител от Зелените Андреас Шифер се пита дали пък съзнателно Орбан не щади унгарските компании: " Не разбирам за какво държавното управление не полза с ексклузивен налог тези компании, които през последните години печелеха добре от държавни поръчки. Това също би било заслужено ", споделя той.
Правителството възнамерява да постави край и на " бензиновите туристи " - най-много тези от Австрия. Защото с новата наредба от евтиния бензин за към 1,24 евро за литър, който се предлага в Унгария, ще могат да зареждат към този момент единствено колите с унгарска регистрация. Едно сходно решение може да се окаже в нарушаване с европейския принцип за равнопоставеност. Това пък би доведело до следващо утежняване на връзките сред Будапеща и Брюксел.

Хазната е празна

Проблемът на унгарския министър председател е празната държавна каса, обрулена от великодушните предизборни дарове - неналичия, които не могат да бъдат запълнени, откакто Европейската комисия спря заплащания за Унгария поради почналата наказателна процедура за нарушаване на европейското законодателство.
Новите налози би трябвало да обезпечат на хазната спомагателни 2 милиарда евро. За да се съгласи на петролно ембарго, Орбан желае от Европейски Съюз доста повече от това...
Орбан приказва както в предизборната акция. Явно нищо не се е трансформирало.

Шефик Джаферович: Русия заплашва БиХ

Руският външен министър Лавров е взаимен с Додик

" Босна и Херцеговина е страна, в която НАТО направи доста значими неща - спря войната, откри мир и ползва Дейтънското спокойно съглашение. НАТО е поръчител за Дейтън ", сподели ръководителят на Председателството на Босна и Херцеговина Шефик Джаферович на конференция в Брюксел, след среща с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг.
" Срещата беше градивна. Внесохме Плана за деяние ", съобщи представителят на босненските мюсюлмани, отбелязвайки, че в страната съществуват политически сили, възпрепятстващи интеграцията с Европейски Съюз и НАТО.
" Северноатлантическият пакт ще продължи да пази мира, което е изключително значимо заради вероятното разпространяване на рецесията от Украйна. Има съветско въздействие и открити закани от съветска страна в Босна и Херцеговина и това прави съветският дипломат ", означи Джаферович.

Коментар
Проблемът на БиХ не е Русия, а водачът на босненските сърби Мирослав Додик, който желае да откъсне Република Сръбска от общата страна.
Додик от дълго време предизвестява, че ще излезе със законодателни начинания, които ще контролират по нов метод връзките с централните управляващи. Тясно обвързваният с Белград сръбски босненски водач възнамерява Република Сръбска да има лична войска, която няма да е подчинена нито на Сараево, нито на НАТО.
Мирослав Додик упреква централното държавно управление в отнемане на пълномощия от Република Сръбска, упреквайки Запада, че е преобразувал БиХ - в ущърб на сърбите и в интерес на босненските мюсюлмани.
Без публично да се афишира, стратегическата цел на Сърбия и на нейното протеже в БиХ е Република Сръбска да се причисли към сръбската страна.

.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР