Дългосрочният план за опазването на рифа е отглеждането на десетки

...
Дългосрочният план за опазването на рифа е отглеждането на десетки
Коментари Харесай

Големият бариерен риф е заплашен от затоплянето на климата

Дългосрочният проект за опазването на рифа е развъждането на десетки до стотици милиони корали всяка година и връщането им в рифа

Под тюркоазените води край крайбрежията на Австралия се таи едно от естествените чудеса на света - подводна джунгла с цветовете на дъгата, бликаща от живот, който съгласно учените дава някои от най-ясните сигнали за климатичните промени, заяви Асошиейтед прес, предава Българска телеграфна агенция.

Големият бариерен риф - изумен, само че не и погубен от въздействието на климатичните промени, вдъхва вяра и паники, до момента в който учените се надпреварват с времето да открият по какъв начин той може да оцелее в затоплящия се климат. Властите се пробват да обезпечат на рифа време, съчетавайки антично знание с нови технологии. Те учат размножаването на коралите с вяра да ускорят растежа им и да ги приспособяват за живот в по-топли води.

Подводни горещи талази и циклони, провокирани частично и от парниковите газови излъчвания, са опустошили близо трите хиляди коралови рифа, оформящи Големия бариерен риф. Водите са нечисти, а трънните венци от морски звезди нараняват коралите.

Изследователи споделят, че климатичните промени към този момент подлагат на тестване изпълнената с живот морска суперструктура и че се задава ново опустошаване.

" Това е явен сигнал за климатичните промени. Ще се случва още веднъж и още веднъж ", сподели Ан Хогет, шеф на Изследователска станция на остров Лизард. Тя има поради вредите върху коралите от по-мощните морски стихии и от горещите морски талази. " Ще бъде като влакче на ужасите ", добави тя.

" Коралите са инженери, те строят заслон и обезпечават храна за безчет животни ", сподели Майк Емсли, началник на Програмата за дълготрайно наблюдаване на рифа в Австралийския институт за морски науки.

Горещите талази през последните години са принудили коралите да прогонят безчет дребни организми, захранващи рифовете посредством фотосинтеза, заради което сектори от рифа са изгубили цвета си. Без тези водорасли коралите не порастват и не могат да бъдат потребни за съвсем деветте хиляди зависещи от тях скотски типове. През последните десетилетия циклоните са разрушили акри корали.

Първата стъпка от държавния проект за възобновяване на кораловия риф е да се разбере по-добре енигматичния витален цикъл на коралите. За тази цел десетки австралийски учени се насочат на експедиции в морето, когато пристигна времето за размножаване преди настъпването на пролетта. За да ускорят процеса на размножаване, те вземат яйцеклетки и сперматозоиди от коралите и в лабораторни условия търсят способи за ускорение на репродуктивния цикъл, както и да подсилят гените, свързани с прекарване на типа при по-високи температури.

Една такава лаборатория е настанена на ферибот край остров Кономи. Карли Рандал, която управлява план от самодейност за укрепването на кораловия риф, сподели, че дълготрайният проект е развъждането на десетки до стотици милиони корали всяка година и връщането им в рифа. Тя съпостави интервенцията със засаждането на дървета с дронове, само че под вода. Инженери проектират роботи, които ще разполагат подводните дронове. Те пък ще прикрепят генетично подбрани корали към рифа с клипове с формата на бумеранг.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР