Дългосрочните договори с двете т. нар. американски въглищни централи в

...
Дългосрочните договори с двете т. нар. американски въглищни централи в
Коментари Харесай

Договорите с двете американски ТЕЦ ще бъдат развалени

Дългосрочните контракти с двете така наречен американски въглищни централи в комплекса " Марица Изток " за наложително изкупуване на електрическата енергия им от НЕК ще бъдат прекъснати. Компаниите ще получат обезщетения, само че договарянето на размера им ще стане в идни договаряния, които ще лишават месеци. Това стана ясно от изказвания на министъра на енергетиката Теменужка Петкова пред публицисти в петък, както и от представители на " Ей И Ес " и " КонтурГлобал ", с които Mediapool беседва.

Съвместно с Европейската комисия е направена методологията, по която " Ей И Ес " и " КонтурГлобал " ще бъдат обезщетени за предварителното преустановяване на 15-годишните им контракти. След това двете електроцентрали ще излязат на свободния пазар. Компаниите са получили предлагането и откакто го проучат, предстоят съответните диалози с министерствата на финансите и на енергетиката.

" Ей И Ес " и " КонтурГлобал " изследват методологията

Зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович заяви в четвъртък пред депутатите от енергийната комисия, че Европейска комисия е разгледала и одобрила препоръчана през януари 2018 година от България методология за изчисляването на разноските на двете компании в градежа на едната и екологизацията на другата централа. Дружествата няма да съумеят да си възстановят разноските, в случай че договорите им бъдат прекъснати. Тези така наречен невъзстановяеми разноски би трябвало да им бъдат изплатени като отплата.

От двете компании потвърдиха, че са получили методологията, само че сега се срещат с нея, а механизмът би трябвало да бъде показан и на техните банки кредиторки. Чак по-късно може да се влезе в договаряния с страната.

Преговорите ще лишават месеци

Теменужка Петкова означи, че диалозите никога не могат да приключат за няколко седмици, както бе оповестено от работодателските организации. В петък, след среща в премиера Бойко Борисов по провеждащите се енергийни промени, работодателите оповестиха, че една от тематиките е била точно прекратяването на договорите с американските Топлоелектрическа централа и било " установено, че са налице всички предпоставки това да се случи в границите на няколко седмици ".

Процедурата " ще продължи месеци, защото би трябвало да стартира разговор с представителите на американските централи. Никой не може да каже какъв тъкмо ще е срокът ", сподели енергийният министър. " Важно е да се защитят ползите на вложителите, само че и ние не може да не защитим нашите ползи ", добави тя.

Няма решение на Европейска комисия за непозволена държавна помощ

Министър Петкова съобщи, че " няма решение на Европейска комисия за непозволена държавна помощ " за двете въглищни централи поради дълготрайните контракти за пазаруване на тока им по преференциални цени.

Петкова сподели, че с Европейска комисия е съгласувана методика за установяване на размерите на невъзстановяемите разноски на двете компании. " Методиката съдържа комплицирани финансови модели и ми е мъчно да я обясня ", сподели министърката, която не се ангажира каква може да е сумата, която страната да би трябвало да заплати на " Ей И Ес " и " КонтурГлобал ".

Държавата подготвена да заплати 450 млн. лева

По информация на Mediapool предварителните калкулации за държавната оферта към американските централи е за 450 млн. лева Сумата е жестоко изчислена по въпросната методика, основана на правила на Евросъюза, съгласно които, в случай че енергиен план работи при междинна за района норма на възвръщаемост на вложените вложения, това не е държавна помощ. В момента нормата на възвръщаемост на капитала на двете централи е над междинната за района. Това, съгласно осведомени с хода на диалозите с Европейски Съюз, значи първо да се пресметна каква е била дотук постигнатата облага на двете компании. После на база направените вложения, употребата на активите, предстоящите от активността им доходи и съотнесено към признатата за нормална норма на възвръщаемост, да се сметне каква би трябвало да е облагата им за целия интервал на договорите за изкупуване на тока. Когато от облагата за 15-те години при междинна за района облага на подобен тип мощности се извади към този момент постигнатата, остатъкът ще съставлява компенсацията.

От числата, за които двете договарящи страни ще си свидлив ръцете, ще зависи дали ще се реализира плануванаъа сума от 450 млн. лева Вероятно тя ще е надалеч по-висока, защото американските компании сигурно ще оспорват изходните данни. Причината е изплащането на заемите за построяването на Топлоелектрическа централа " Ей И Ес Гълъбово " и екологизацията на Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица Изток 3 ".

" Ние сме подготвени за подпомагане при връзката с американските централи, тъй че да намерим задоволително решение за всички страни ", съобщи Марош Шефчович в четвъртък пред депутатите.

Търси се излаз от по-голяма каша

Предложението на държавното управление, което е подкрепено от Брюксел, е грациозен метод за страната ни да се измъкне от вероятно дело за непозволена държавна помощ поради дълготрайните контракти. Проблемът е, че те са подписани преди участието на страната ни в Европейски Съюз, само че България е трябвало да изиска от Брюксел да се произнесе дали те подхождат на нормите за позволена държавна помощ, а не е сторила това. Ако беше поискала нотификация, доста по-рано можеше да се пристъпи към решение на проблема със наложителните преференциални цени на двете централи, които от години бодат очите на потребителите и на бизнеса.

Именно по тази причина и Европейска комисия не излиза със мнение, че контрактите са нерегламентирана държавна помощ, тъй като това би означавало да съди страната, а държавното управление на собствен ред да съди двете американски централи, в случай, че напълно не е несъмнено дали може да завоюва делата, настояват осведомени с хода на кореспонденцията сред София и Брюксел. На фона на водените към този момент арбитражни каузи против България от ЧЕЗ, ЕВН и " Енерго-Про ",чиито искове надвишават 1 милиарда евро, това не би било потребен ход за държавното управление.

Засега е несъмнено само, че дълготрайните контракти ще бъдат разтрогнати, само че след комплицирани договаряния, които ще лишават месеци.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР