Дългогодишният ортопед-травматолог от Ловеч разказва за опасните наранявания от пиротехнически

...
Дългогодишният ортопед-травматолог от Ловеч разказва за опасните наранявания от пиротехнически
Коментари Харесай

Д-р Йоско Дренски: Най-често срещаните травми по Коледа и Нова година са от пиротехника

Дългогодишният ортопед-травматолог от Ловеч споделя за рисковите пострадвания от пиротехнически средства Община Ловеч в навечерието на Коледните и Новогодишните празници пое самодейността да насочи вниманието на жителите към заплахите от използването на пиротехнически произведения. Днес беседваме с доктор Йоско Дренски - експерт по ортопедия и травматология с над 40 години стаж в Ловеч. Разговаряме с дългогодишния доктор във връзка рисковите пострадвания от разнообразни пиротехнически и оръжейни средства.



Д-р Дренски, какво сочи Вашата практиката и опитът в интервала към зимните празници?

Опитът ми е безапелационен, че най-често срещаните контузии по Коледа и Нова година са от пиротехника. Разбира се, има фрактури от подхлъзвания и счупвания на кости заради замръзване. Но най-неприятни са пострадванията от пиратки и огнестрелно оръжия, тъй като през тези дни нормално всички сме в празнично въодушевление, а идват осакатени хора. Като споделям осакатени, не пресилвам.

Разкажете някой случай от Вашата процедура, който помните блестящо?

Никога няма да не помни първата Нова година, когато като млад лекар бях дежурен. Беше малко след 24 часа, идва едно дете, някъде в 5 - 6 клас, с неприятна рана. Дланта му беше раздрана, тъй като пиратка гръмнала в ръката му. Възстанових това, което можах, оправих се. Но останаха кожните недостатъци. А единият пръст отпадна, тъй като беше нарушено неговото кръвоснабдяване. Именно това е неприятното от тези вид пострадвания от фойерверки и огнестрелни оръжия - когато меките тъкани са размачкани и храненето им с кръв е под въпрос. Това се случи преди 40 година

Промени ли се нещо през идващите години?

Толкова години съм в ортопедията и, за жалост, не минава нито една Коледа и Нова година без да има такива случаи. Като че ли е наложително. Случва се както на деца, по този начин и на възрастни хора, които са използвали алкохол. А и на напълно трезви хора. Представи си – всички се веселят, смеят се. И гледат какво ще направи той. А той не внимава и става пакост. Един от последните ми случай беше с младеж. Кара го жена му на количката. По принцип, при нас пациентите се поставят на количка. Такива са разпоредбите. Жена му е гневна, а той се е засмял и изобщо не осъзнава какво е станало. Разказа, че в ръцете си държал цигара и пиратка. Понеже бил пиян, неправилно хвърлил цигарата, а пиратката останала в ръката му. И тя гърми. Двата му пръста бяха с кожни недостатъци. В продължение на три месеца през 2-3 дни идваше на превръзки.

Какви са последствията от сходни рани?

За страдание нормално при такива контузии настава някаква инвалидизация за цялостен живот. Преди години се правеха и самоделните взривни устройства със сребърен феролит, слагаха и камъни в сместа. Когато го хвърлиш, тези от удара на камъните сместа се възпламенява. Пораженията бяха огромни и неприятни червени петна. Сега на пазара се продават мощни пиратки и други взривни средства, които могат да откъснат цяла ръка.

Какви възрастови групи са най-подвластни на тази фикс идея по гръмове и огън и оттова на провали?

Обикновено потърпевшите са младежи или малко по-големи деца. Или пък хора, използвали алкохол. Възрастта тук е доста релативно разбиране. Гърмежите съгласно мен идват от някои обичаи на българите. На селска женитба да се гърми е наложително. Едно време балканджиите имаха вярване - къща без дула, т.е. оръжие, не може. Ето тези гърмежи още звучат.

Как може да се пресече тази процедура с многото гърмежи и фойерверки?

Според мен, до момента в който възрастните дават неприятен образец с държанието си на децата, няма да има смяна. Децата копират тяхното държание, тъй че не съм оптимист, че елементарно ще има смяна. Донякъде това е въпрос на персонален избор. Всеки мисли, че на него няма да му се случи, до момента в който се случи най-лошото. Така веселбата и празникът приключват с контузия, която е с провали за цялостен живот. Много постоянно има и потърпевши туристи, които са тук за празниците. Понякога се постанова да вършим кожна пластика - с кожа от друго място на тялото и се присажда на раната. Оставаш с козметичен недостатък. Други обаче са осакатени за цялостен живот. Примерно, липсва ти показалец на дясната ръка. Отделно е психическата контузия.

Какъв е Вашият съвет като доктор към жителите?

Нека не даваме неприятен образец на децата. Да припомняме заплахите и провалите, които могат да се случат. Ако не можем изцяло да забраним да се употребяват тези средства, то дано бъде с оптимално внимание. Задължително - без приложимост на алкохол! Комбинацията на алкохол и пиротехника подсигурява 90% късмет от пострадване. Възрастният човек е виновен за децата си. Родителите не трябва да позволяват на децата си да употребяват тези средства.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР