Дългогодишният одитор на Wirecard - Ernst & Young обвини клиента

...
Дългогодишният одитор на Wirecard - Ernst & Young обвини клиента
Коментари Харесай

Сложна схема за измама в основата на рухването на Wirecard

Дългогодишният инспектор на Wirecard - Ernst & Young упрекна клиента си в „ комплицирана скица за машинация “, която е довела до неналичието на 1,9 милиарда евро по счетоводната сметка на компанията за електронни заплащания, съобщи Блумбърг.

След като през вчерашния ден Wirecard подаде молба за започване на процедура по неплатежоспособност, инспектори от EY, които от десетилетие следят финансовите салда на финтех компанията, се приготвят за неизбежната лавина от правосъдни каузи от името на вложители в немската компания.

 „ Ernst & Young носят отговорност за случилото се “, разяснява Нийл Камплинг, анализатор от Mirabaud, който от март 2019 година прави оценка акциите на Wirecard на нула. „ Те бяха подведени като всички останали, само че като инспектори работата им е да прегледат тези сметки. Удивително е, че са се разписали по финансовия регистрира за 2018 година “, добави той.

От EY започнаха да бият алармата предходната седмица, откакто отхвърлиха да се подпишат над финансовия регистрира на Wirecard за 2019 година Това провокира поредност от събития, първото от които бе признанието от страна на немската компания, че не може да открие банкови салда по доверителни сметки си сметки в размер на 1,9 милиарда евро. Последваха оставката на основния й изпълнителен шеф Маркус Браун и  подаването на молба за започване на процедура по неплатежоспособност.

 От  Ernst & Young показват в свое изказване, че Wirecard им е предоставила „ погрешни данни и доклади във връзка с доверителните сметки “ в одита за 2019 година

„ Съществуват ясни индикации, че става въпрос за огромна и комплицирана скица, включваща голям брой участници от разнообразни институции по целия свят, с умишлена цел за машинация “, споделят от EY Германия, като прибавят, че „ даже по-задълбочени и продължителни одиторски процедури може да не съумеят да разкрият всички елементи към измамата “.

 „ Плашещо е какъв брой дълго Wirecard е траяла да работи, без да срещне опозиция от инспекторите “, разяснява Волфганг Ширп от адвокатската адвокатска фирма Schirp & Partner, който заведе дело против EY от името на вложители още месец, преди последните събития. В желае се твърди, че от EY не са отбелязали погрешно регистрирани от Wirecard активи на стойност 1 милиарда евро през 2018 година

Холандската асоциацията VEB, която съставлява частни и институционални европейски вложители, също съобщи, че се готви да предприеме правни дейности против EY в идните седмици.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР