Дългогодишният капитан на националния отбор по волейбол Владимир Николов е

...
Дългогодишният капитан на националния отбор по волейбол Владимир Николов е
Коментари Харесай

ЗАЩО МЪЛЧИТЕ? Владо Николов спипан с допинг на олимпиадата през 2012

Дългогодишният капитан на националния тим по волейбол Владимир Николов е махленски в приложимост на допинг на олимпийските игри в Лондон 2012. Това проличава от оповестен документ в онлайн архива на Спортния трибунал (CAS) в Лозана, Швейцария, написа " Сега ". Решението по жалбата на МОК против българския играч е от октомври 2020 година, само че се появи на уеб страницата на CAS едвам през вчерашния ден. В България пък в никакъв случай не е отваряна дума за подобен случай, въпреки в документа да се вижда, че с него са били осведомени както БОК, по този начин и волейболната федерация (БФВ). 

От ревюто по делото излиза наяве, че тестът на Николов е взета на 29 юли 2012 година (б. а. - след първия мач на нашите национали, извоюван с 3:0 гейма против домакина Великобритания). Първоначалният разбор е осъществен в акредитираната лаборатория на международната антидопингова организация (WADA) в Лондон посредством " наличните тогава способи ", като в оня миг резултатът от нея е бил негативен за неразрешени субстанции.

По гледище на МОК остатъците от тестът (останалата част от А тестът и цялата Б проба) по-късно са превозени за дълготрайно предпазване в лабораторията на WADA в Лозана. А след въвеждането на програмата на олимпийския комитет за наново тестване на всички проби от Лондон`12 тя е оценена още веднъж през 2019 година

При втория тест в тестът на Николов (прекратил спортната си кариера през 2015 г.) е открито съществуването на метилтестостеронов метаболит - неразрешено вещество от групата на анаболните стероиди. След консултация с интернационалната организация за тестване (ITA) е доказано, че спортистът не е имал здравно разрешение за приложимост на сходна субстанция.

Самият Николов на процедура е признал виновността си с репликата: " Накратко - да, отговорен съм. Присъствах на отварянето на Б тестът ми и веществото беше в урината ми. "

В своите по-късни пояснения пред CAS той декларира, че в никакъв случай не е употребявал съзнателно допинг и няма визия по какъв начин това вещество е попаднало в организма му.

" Истинският проблем в този случай е, че аз в действителност нямам концепция по какъв начин се е случило това - представен е волейболистът. - През моята професионална кариера не съм приемал нищо без лекарско наставление, даже лекарство за главоболие. Тестван съм постоянно, по 4-5 пъти годишно. Знаех, че по време на олимпийските игри проби ще бъдат правени след всеки мач. Нашият лекар в тима ни доставяше доста хранителни добавки и това са единствените спомагателни вещества, които съм приемал. Единственото пояснение, за което мога да се сетя, е някоя от тези добавки да е била нечиста. За мое страдание, лекарите на националния тим пазеха опаковките на тези добавки единствено един месец след олимпиадата. Затова и нямам късмет да се защитя, като проучвам употребяваните добавки по време на игрите. "

На съответния въпрос по какъв начин съгласно него се е случило това Николов дава отговор:

" Честният ми отговор - нямам концепция! Знам, че може да звучи неуместно, само че нямам по-добро пояснение. Искреният ми отговор е всичко, което имам сега. Количеството на продукта, намерено в моята проба, е толкоз ниско, че не може да е оказало доста въздействие върху представянето ми. Знам, че всички спортисти би трябвало да бъдат чисти от всевъзможни неразрешени субстанции/лекарства, само че помислете за какво бих взел неразрешено вещество, което няма да повлияе позитивно на представянето ми. Като умел състезател деец рискът за моята кариера би бил прекомерно висок. "

Едноличният съдия, гледал делото в CAS - израелецът Кен Лало, постановява, че " смекчаващи условия като липса на предумисъл, липса на познание, опция за консумация на добавки, съдържащи неразрешената субстанция, и дребното количество от откритата субстанция, даже и да е потвърдено, са без значение, с цел да се откри дали има нарушаване на антидопинговите правила; виновността или небрежността на спортиста са детайли, взети под внимание при установяване на следствията ".

Финалното решение на CAS от 15 октомври 2020 година е, че Николов е отговорен и би трябвало да върне в МОК олимпийската тапия и значката, които е получил като участник на ХХХ летни игри в Лондон `12. Дисквалификация на България от волейболния шампионат няма да има, защото за сходно наказване в отборните спортове е належащо с допинг да е махленски повече от един играч.

На олимпиадата през 2012 година националният ни тим зае 4-то място в крайното класиране. 34-годишният по това време Владимир Николов игра в пет от осемте мача на " лъвовете ", в това число в 1/2-финала против Русия (1:3) и в мача за бронзовите медали против Италия (1:3).

След олимпиадата ветеранът диагонал се отдръпна от спортния волейбол и стана управител на националния тим, когато негов селекционер беше италианецът Камило Плачи. През 2015 година обаче той възобнови кариерата си, с цел да играе за България на домашното Евро `15 в отсъствието на оперирания Цветан Соколов.

Опитите за диалог с Владимир Николов към този момент са безуспешни.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР