Дългогодишния журналист и здравен репортер на БНТ Мария Чернева обяви,

...
Дългогодишния журналист и здравен репортер на БНТ Мария Чернева обяви,
Коментари Харесай

Мария Чернева си тръгва обидена след 25 години в БНТ заради скандал с Фонда за лечение на деца

Дългогодишния публицист и здравен кореспондент на Българска национална телевизия Мария Чернева разгласи, че напуща публичната телевизия афектирана, тъй като управлението обществено я унижило и лишило ресора ѝ. Повод за това е присъединяване на Чернева в Обществения съвет (ОС) на Фонда за лекуване на деца. Тя е негов член и покровител на правата на пациентите пред фонда от години.
 Общественият съвет на Фонда за лекуване на деца с нов състав  Журналистката Мария Чернева спря даренията си към Фонда за лекуване на деца
Наскоро до малкия екран било изпратено писмо против журналистката от Пламен Таушанов от Българската асоциация за протекция на пациентите (БАЗП) с гледище да бъда заменена от Оценка за съвместимост. Вместо да се застъпи за своя представител в Обществения съвет и да ѝ изиска пояснение, управлението на Българска национална телевизия е отстранило Чернева от съвета и ѝ лишило сектор опазване на здравето. Решението било обявено, по думите на самата Мария Чернева, пред сътрудниците ѝ в нюзрума по позорен метод.

Ето по какъв начин журналистката разказа обстановката в своя фейсбук профил:

Днес считам да подам едномесечно предупреждение за овакантяване.

Извинявайте! На всички, които ми се обадиха да ме поддържат и ме убеждаваха да остана. Повярвайте ми - НЯМАМ ИЗБОР. Особено след моята обществена екзекуция пред цялата редакция на новините. Когато шефът на информация посегна на най-ценния ми капитал - положителното име и доверие, градено 25 години. С неприемливи внушения за неприлично държание като представител на Българска национална телевизия в Обществения съвет на Фонда за лекуване на деца, с изразена гадност към мен. Единствено по изказвания в някакво писмо към генералния шеф. Писмо, за което шефката на информация не позволи и грам подозрение, че съдържа лъжи. С думи, които ме възпламениха от отвращение, с думи, които провокираха нападките на някои сътрудници - по какъв начин съм могла да отхвърлям лекуване на деца.
Писмо поради което, обществено ми беше лишен сектор опазване на здравето, тъй като имали право да ми го вземат. Там където съм най-силна и самостоятелна, там където мога твърдо да не отстъпвам публичния интерес и елементарно разграничавам непознато въздействие. Отстранена съм без никакъв професионален мотив, обществено като знак към всичките ми сътрудници - каква " поддръжка " биха имали всякога, в случай че настъпят нечии ползи и потекат тъжби към тях.

Трябва да давам пояснения, генералният шеф ги изискал документално. Така сподели Уляна Пръмова. Два дни очаквам да получа и настояването, и писмото, с цел да се защитя. Докато схвана, че на генералния шеф не му трябват моите пояснения. Той към този момент е изпратил писмото си до министъра на опазването на здравето с искане да бъда заменена като член на Оценка за съвместимост на фонда. Повярвал е очевидно на някакви непознати изказвания. В писмото, което по този начин и не получих, на Пламен Таушанов от Българската асоциация за протекция на пациентите (БАЗП) с гледище да бъда заменена от Оценка за съвместимост. Защо генералният шеф би трябвало да има вяра на мен, като може да одобри без подозрения изказванията на индивида, чийто представител в Оценка за съвместимост на фонда гласоподава заявки на родители в очевиден спор на ползи. Конфликт на ползи, защото той в качеството си на ръководител на УС на БАЗП, посредством представителството си в Оценка за съвместимост на Фонда има директен достъп до персоналните данни и контакти на родителите и децата с отказано лекуване в Германия, оспорвано от наши специалисти. Конфликт на ползи, тъй като същата асоциация инициира правосъдни каузи против фонда и съставлява, и пази родителите на децата евентуално не безкористно.

Това управление на Българска национална телевизия се разграничи от мен.

Аз се диференцирам от това управление на Българска национална телевизия.

Професионалната ми чест го изисква.

Пред OFFNews шефът на дирекция " Информация " на Българска национална телевизия Уляна Пръмова разяснява, че по сигнала против Чернева е формирана инспекция. Само до момента в който тече тя, журналистката е отстранена от сектор опазване на здравето. " В това няма нищо несвоевременно. Не съм я упрекнала за репортажи. Не съм я уволнила ", съобщи Пръмова.

В сигнала се посочвали два случая, в които представителят на Българска национална телевизия в Обществения съвет е дал своя вот против лекуване на деца в чужбина, на база на които е отказано тръгване. Единият случай е от м. юни 2018 година Покрай него се припомнял и различен от 2016 година, когато Чернева е гласувала против тръгване на 13 деца за лекуване с претекст, че става въпрос за пробно лекуване. От думите на Пръмова стана ясно, че от Мария Чернева са поискани пояснения и след инспекцията ресорът ѝ може да бъде възобновен. Тя обаче няма да се върне в Обществения съвет, тъй като там към този момент са изтекли двата ѝ полагаеми се мандата. Генералният шеф към този момент е назначил нов представител - един от юристите на малкия екран.

През 2016-а, при следващите рокади във Фонда за лекуване на деца, Чернева разгласи, че стопира ежемесечните си дарения към фонда, откакто за две деца с голословен отвод за лекуване в чужбина са почнали DMS акции. Тя въпреки всичко реши да остане в Обществения съвет, с цел да пази ползите на пациентите. " Моята телевизия, като главен основател за сформирането му, не може да си разреши да напусне. Предложена съм за втори мандат. Но това не е знак за поддръжка на управлението на фонда. Точно противоположното. Заявката е да съм все по този начин неотстъпчива в отбрана ползите на децата и обществото ", разгласи тогава журналистката.

Мария Чернева е обвързана с Българска национална телевизия в цялата си професионална кариера. Работи като кореспондент, водещ, създател на филми. Носител е на доста награди за публицистика и е член на журито на влиятелните оценки " Валя Крушкина ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР