Дългогодишните усилия на българските изследователи в Антарктида утвърждават авторитетното място

...
Дългогодишните усилия на българските изследователи в Антарктида утвърждават авторитетното място
Коментари Харесай

Радев връчи националното знаме на участниците в 30-ата полярна експедиция

Дългогодишните старания на българските откриватели в Антарктида утвърждават авторитетното място на България на международната карта на научните постижения . Това съобщи президентът Румен Радев по време на гала в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2, на която връчи  националния байрак на 30-ата Национална антарктическа експедиция. Българските полярници отпътуват за Ледения континент на 19 ноември и възнамеряват да положат основите на новата българска научна лаборатория там. Екипът от учени в експедицията ще работи по планове в региона на геологията, биологията и медицината.

 
„ Българските полярници построяват една дребна България на Белия континент с доста обич, възрожденски порив и ученолюбивост към науката и чудесата на природата “, уточни президентът. „ Изграждането на новата лаборатория ще бъде значим детайл от нашата научна инфраструктура, която ще ни разреши да водим всеобхватни и авангардни научни проучвания “, съобщи президентът.  По думите му точно научните проучвания в Антарктида са ключът към устойчивото развиване и битката с климатичните промени.
 
В обръщението си към българските откриватели президентът уточни, че надали има друго място като Антарктида, което учи на взаимност и взаимни старания. „ Убеден съм, че наред със здравословната конкуренция, вие ще продължавате да укрепвате партньорските връзки с нашите съидейници, с всички страни, които ни оказват помощ в тази значима задача посредством нови планове “, акцентира Румен Радев. Той изрече своята признателност за поддръжката и съдействието на Испания, Португалия, Бразилия и Аржентина , чиито посланици също участваха на церемонията.

 
„ Развявайте гордо родния трикольор над Белия континент! “, прикани президентът и пожела на българските полярници да се завърнат здрави и с нови познания. Държавният глава сподели още, че Националната антарктическа експедиция има поддръжката на българското общество и на страната . „ В мое лице постоянно ще имате един уверен съидейник “, съобщи президентът Румен Радев.
 
След приемането на националния байрак ръководителят на 30-ата Българска антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев изрече признателност за поддръжката на президента и открои значимия теоретичен принос за България и света, който имат българските експедиции на Ледения континент. Проф. Пимпирев изрази вяра, че към българската база на о-в Ливингстън „ Св. Климент Охридски “ през идната година ще се насочи нов български научено-изследователски транспортен съд. „ Надявам се президентът на Република България през октомври да стъпи на антарктическия бряг с кораба Св. Св. Кирил и Методий “, сподели проф. Пимпирев. Той подари на президента особено направено за 30-ата антарктическа експедиция яке, с каквото ще бъдат екипирани българските полярници.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР