Дългогодишната война между Палестина и Израел има предистория и световните

...
Дългогодишната война между Палестина и Израел има предистория и световните
Коментари Харесай

Оля Ал-Ахмед: Ако войната в Израел продължи, бежанската вълна към Европа ще бъде неконтролируема

Дългогодишната война сред Палестина и Израел има предистория и международните прожектори осветиха този проблем на 7 октомври, когато стана нападението на " Хамас “ против Израел. Това е световен спор, който датира от края на ХІХ век. Това сподели журналистът и арабист Оля Ал-Ахмед в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “

Това е една дългогодишна война сред първи братовчеди, разяснява тя. " Това са единствените два семитски езика, единствените два народа, които пишат от дясно наляво. " Шалом “ и " Саллям “ е едно и също и значи " Мир вам “. Това е абсурд – двата народа, които от толкоз дълги години са в спор и се бият, се поздравяват с думата " Мир “, даде образци Оля Ал-Ахмед. 

Друг абсурд по думите й е, че най-вече нобелови лауреати за мир има точно в Близкия изток. " Там, където не е имало мир от години. Всички политици и водачи, които са се стремили да реализират мир в този регион, са били премахнати – Ицхак Рабин, Ануар Садат. “  

Конфликтът сред Израел и Палестина стартира през 1948 година със основаването на страната Израел. На 22 ноември 1967 година след Шестдневната война е призната Резолюция 242 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, която приканва за евакуиране на израелските въоръжени сили от териториите, окупирани в спора, в подмяна на привършване на арабо-израелски спор. " Това е една от най-често цитираните резолюции, които се дава като образец за неспазване и поддържане на този спор “, изясни Оля Ал-Ахмед.  

През 1973 година е войната Йом Кипур, след която излиза нова резолюция на Организация на обединените нации - №338. Тя приканва да бъде изпълнена неизпълнената резолюция за мир 242 и всички страни да прекратят военните дейности в границите на 12 часа. Следват нови резолюции – 339 и 340, подписани на 23 и 25 октомври 1973 година, описа журналистът. Следват договорите от Осло, които също не са спазвани.  

Границите на палестинската и израелската територия се трансформират непрестанно с бойните дейности. " Ивицата Газа е тънка тясна крайбрежна линия, отделена от Западния бряг. В нея живеят 2,3 милиона палестинци. Тя е избрана от интернационалната общност като " най-големият открит затвор “. Останалите палестинци са разселени. Много палестинци живеят в самия Израел, те са разселени по целия свят “, изясни Оля Ал-Ахмед.  

До момента в спора са убити 14 128 палестинци, от които 5840 – деца, и 3920 – дами. Ранените са над 33 000.  

Според Оля Ал-Ахмед спорът няма да получи трайно позволение. " Коренът е доста бездънен. За да бъде позволен този спор, би трябвало да се изреже този политически израстък, самата основа на спора. Световната общност би трябвало да се изправи пред трайното прекъсване на спора, а това може да стане, в случай че всички огромни сили се съберат и решат този въпрос един път вечно “, счита арабистът. 

Ако спорът продължи, бежанската вълна към Европа ще бъде неконтролируема, счита журналистът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР