Дългогодишна сътрудничка и съветник на унгарския премиер Виктор Орбан подаде

...
Дългогодишна сътрудничка и съветник на унгарския премиер Виктор Орбан подаде
Коментари Харесай

Сътрудничка на Орбан го обвини в нацизъм и го напусна -

Дългогодишна сътрудничка и консултант на унгарския министър председател Виктор Орбан подаде оставка, като съобщи, че думите на Орбан за неприемливостта на смесването на европейци с други раси са " чиста нацистка тирада ".

" Не разбирам по какъв начин не сте забелязали, че речта, която произнесохте, беше чисто нацистка, почтена за Йозеф Гьобелс " - по този начин съгласно унгарския новинарски уебсайт hvg.hu, представен от Би Би Си, Жужа Хегедус изяснява постъпката си в писмото за оставка до Орбан.

Жужа Хегедус познава Орбан от 20 година, а унгарският министър-председател е прочут с антиимигрантските си възгледи, само че съботните му забележки за смесването на расите наподобяват прекомерно скандални даже за дългогодишната му сътрудничка.

Орбан приказва за расата в Западна Румъния, район, обитаем с маджари. Той съобщи, че европейските нации могат и желаят да се смесват между тях, само че не би трябвало да се смесват с неевропейци.

" Искаме да се смесваме между тях, само че не желаеме да се превърнем в смесени нации ", сподели министър-председателят.

Международният комитет на оживелите от Аушвиц назова речта на Орбан " глупава и рискова ", водеща унгарска еврейска организация също осъди изказването.

Виктор Орбан отговори на сътрудничката си, че на вятъра го подозира в " нацизъм ".

" Знаете по-добре от всеки различен, че моето държавно управление в Унгария има политика на нулева приемливост както към антисемитизма, по този начин и към расизма ", написа той в отговор на Жужа Хегедус.

Говорителят на Орбан Золтан Ковач съобщи, че пресата е основала скандал към " няколко остри реплики за имиграцията и асимилацията ", като е пренебрегнала главните моменти в речта.

В събота Виктор Орбан приказва, наред с други неща, за войната в Украйна и съобщи, че западната поддръжка за Украйна не оказва помощ, че глобите против Русия не дават резултат и че мирът би трябвало да бъде реализиран по-скоро рано, в сравнение с късно.

Доскоро Виктор Орбан поддържаше относително положителни връзки с Москва, макар че през последните 8 година Унгария поредно гласуваше за глобите на Европейски Съюз против Русия. От друга страна, точно Унгария на Орбан тази пролет се опълчи изрично на предлагането на съдружниците от Европейски Съюз да се наложи ембарго върху съветския нефт, разяснява Би Би Си.

Според нейния сътрудник в Унгария Ник Торп оставката на Жужа Хегедус надали ще провокира разтърсвания в унгарската политика: дисциплината в партията на Орбан " Фидес " е сериозна и тази оставка е съвсем неповторима.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР