Дългогодишна бивша сътрудничка на крайнодесен български евродепутат със сенчести руски

...
Дългогодишна бивша сътрудничка на крайнодесен български евродепутат със сенчести руски
Коментари Харесай

Сътрудничка на български евродепутат е подозирана за свръзка с руските служби

Дългогодишна някогашна сътрудничка на " крайнодесен български евродепутат със сенчести съветски връзки " е подозирана, че работи като медиатор сред съветските спецслужби и чиновници на евроинституции. Това заяви брюкселското издание в обява за шпионите в представителството на Русия в Европейски Съюз.

Името на сътрудничката е известно на редакцията, само че публицистите не го разкриват.

В текста се добавя, че това е един от съмнителните случаи за навлизане на съветското разузнаване в институциите на Европейски Съюз. Жената е сменила името си и кандидатства за стажове по стратегии на Европейски Съюз, както и в основани в белгийската столица медии, написа " Дневник ".

" Биографията й включва специализации в Колежа на Европа в Брюж, където учат доста от бъдещите чиновници на Европейски Съюз. И също по този начин тя преподава йога в уютно предградие на Брюксел, в което живеят много от личния състав на евроинституциите. " Профилът й демонстрира, че тя може би е медиатор на съветските служби ", споделя за EUobserver източник от западно разузнаване.

България има в Европейския парламент двама представители, които по стандартите на западните медийни избрания дават отговор на " крайнодесни ".

Първият е Ангел Джамбазки, евродепутат от 2014 година насам, когато влезе като претендент на коалиция сред " България без цензура ", Вътрешна македонска революционна организация, ЗНС и " Гергьовден ", а през 2019 година - на ВМРО-БНД. В момента на страницата му в европарламента са изброени имената на 11 сътрудници, само че пък няма нито тяхно, нито негово CV. Той е апропо и член на Специалната комисия по въпросите на външната интервенция, в това число дезинформацията, във всички демократични процеси в Европейския съюз.

Вторият е Андрей Слабаков, народен представител от 2019 година с 10 сътрудници. И на неговата страница няма биографии на сътрудниците му или негова.

Всеки евродепутат разполага месечно с съвсем 27 хиляди евро, с цел да си наеме съветници и стажанти, за които не е наложително да са жители на Европейски Съюз и не се ревизират нито от националните спецслужби, нито от сигурността на Европейски Съюз, показва EUobserver.

Русия към момента има над 100 дипломати в Белгия и " към половината от тях " са шпиони.

Друг от съмнителните случаи, за които споделя изданието, е обвързван с Тамара Волохова, почнала кариерата си в Брюксел като съветничка на евродепутат от националистическата партия на Марин льо Пен. За нея имало съмнение, че " оказва помощ на Русия да вербува политици от евроинституциите ".

Тя бе претендент през май за общински консултант в Страсбург, родена е в Ростов на Дон, в семейство на украинци. На 17 години отпътува да учи във Франция в университета " Робер Шуман " и влиза като стажант в европарламента, където работи и до през днешния ден. От 2014 година е член на партията на Льо Пен, а от 2016 година е гражданка на Франция. " Аз съм образец за сполучлива асимилация. Уверявам ви, че не съм очите на Москва, инфлуенсърка или още по-малко съм топ модел ", упорства Тамара.

Десетки евродепутати са намерено проруски, продължава EUobserver в публикацията " Кои са съветските шпиони по коридорите на Европейски Съюз ". " 36 крайнодесни и самостоятелни евродепутати от партии като френската Rassemblement national, немската Alternative für Deutschland и белгийската Vlaams Belang гласоподаваха срещу резолюцията през юни за предоставяне на Украйна на статут на претендент за Европейски Съюз. Мнозина периферни евродепутати посещават Русия и окупираните от нея територии с измислени задачи за наблюдаване на избори, които в действителност може да работят като пътувания, на които спецслужбите вербуват шпиони. "

Януш Ниеджински, един от уредниците на такива пътувания, бил задържан в Полша предходната година по обвинявания за съдействие с съветските спецслужби. Той е построил близки връзки с английски, френски и полски евроскептични депутати в Европейския парламент.

Руските сътрудници не набират източниците си в Европейски Съюз на публични срещи в " Берлемон ", централата на Европейската комисия, споделят за EUobserver белгийски източник от сигурността: " Има доста по-добри места в Брюксел за тази работа като спортни клубове, където човек да поиграе тенис и да си вземе сауна. " Освен на срещи на професионално равнище дипломати от Европейски Съюз, НАТО, Белгия, Русия и други се срещат по едни и същи питейни заведения, паркове и заведения за хранене.

Изданието изяснява, че няма и някакво строго профилиране на съветските сътрудници - Дмитрий Филипьонок, изпъден предходната година като сътрудник на ФСБ от представителството в НАТО, в действителност се е записал и като участник на конференции в Европейския парламент за отбрана на демокрацията.

За срещите на Европейския съвет (лидерите на страните членки) се построява специфичен " бункер на дискретност " и се сглобява звено за инспекция за подслушвателни устройства в съвета, еврокомисията, Службата за външни връзки и сигурност и Европейския парламент. Сградите на европарламента са затворени за дипломати от Русия. Европейската комисия не позволява съветски лобисти.

" Всеки клиент с дипломатически статут би трябвало да бъде заявен, регистриран и посрещнат на рецепцията. Не може безотговорно да влиза самичък, да се разхожда свободно, а в постройките би трябвало да бъде придружаван от евродепутат или от чиновник от личния състав му. Ако се появят без предварителна спогодба, не могат да продължат по-далеч от рецепцията ", изяснява представител на службата на Европейски Съюз за външни връзки и сигурност.

Не е по този начин в европарламента, където хората с дипломатически бадж обикновено влизат и излизат, както си изискат, твърди EUobserver. " Известно ми е, че институциите на Европейски Съюз са повече от всеки път обект на събиране на разследваща информация от враждебни страни ", съобщи преди година починалият през днешния ден ръководител на Екологичен потенциал Давид Сасоли.

" Излишно е да споделям, че в Екологичен потенциал Русия има връзки с хора, които не са руснаци и работят за съветските служби под прикритие ", разяснява белгийски източник от бранш сигурност. " Парламентът е най-слабото звено от позиция на сигурността на евроинституциите ", споделя западен разследващ източник.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР