Дълго време те се обиждаха и заплашваха взаимно, а сега

...
Дълго време те се обиждаха и заплашваха взаимно, а сега
Коментари Харесай

Шоуто на алфа-мъжкарите

Дълго време те се обиждаха и заплашваха взаимно, а в този момент наподобява са подготвени да беседват един с различен - Доналд Тръмп и Ким Чен-ун. Сега доста значимо е на какви отстъпки са подготвени двамата алфа-мъжкари.

Аплодисменти! Всички, дори и Китай и Русия, приветстват плануваната среща на върха сред американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския деспот Ким Чен-ун. Тази среща в действителност може да се трансформира в историческо събитие. Южнокорейският президент Мун Дже-ин даже го назова "чудо ". Да напомним: поради политическия си курс на разведряване в началото той беше осмиван, само че в реалност това също способства за реализирането на въпросната среща.

А тя, срещата на върха сред двамата алфа-мъжкари Тръмп и Ким, ще бъде същински медиен театър. На него и двамата ще желаят да наподобяват като спечелили: Тръмп ще показа срещата като удостоверение на това, че твърдият му курс е вразумил севернокорейския диктатор; а пък Ким Чен-ун ще желае да блесне пред сънародниците си като краен победител, който победи над "дементния американски старик ", откакто с нуклеарната си стратегия и ракетни проби е съумял да го накара да беседва с него като еднакъв с еднакъв.

Заплахите свършиха работа

Много значимо ще е какво ще бъде контрактувано на тази очебийно алегорична среща на върха. За да си обезпечи необятни гаранции за сигурността на Северна Корея и на режима си, стратегът Ким Чен-ун би могъл да се откаже от ракетните тествания и даже да се съгласи на нуклеарно разоръжаване на Корейския полуостров. За това обаче той ще изиска много висока цена. Например това, в подмяна Съединени американски щати да се откажат от взаимните военни маневри с Южна Корея, а евентуално и да понижат военното си наличие в района. И тъкмо тук още веднъж се разкрива късмет за Тръмп: да се показа пред гласоподавателите си като покровител на Америка от севернокорейските ракети, който, намалявайки числеността на американските войски в района, също така пести и доста пари на американските данъкоплатци.

Съмнително е, дали Северна Корея фактически е тествала атомна бомба, както и това, че нейните ракети могат да поразяват цели на американска територия. Заплахите обаче свършиха работа: Съединени американски щати към този момент вземат Северна Корея насериозно, а Ким съумя да се промъкне на масата за договаряния.

Режимът на Ким наподобява си е извадил поучения от близкото минало и не желае да има ориста на един Саддам Хюсеин в Ирак, или на Муамар Кадафи в Либия. Затова и Ким, който Тръмп беше нарекъл "човек, на който много му сече пипето ", заложи всичко на една карта и разшири оптимално своя застрашителен капацитет. Вярно, че засилените наказания засягат доста тежко бедната страна, само че имиджът на режима така и така не може да бъде по-лош. А потисканият от Ким народ от десетилетия към този момент е привикнал с лишенията.

Няма да стане толкоз бързо

Но да оставим настрани Тръмп и Ким. По-важното е дали нещо ще се промени за хората - дали те могат да се надяват на мир и сигурност, дали разграничените от десетилетия фамилии ще могат да съберат още веднъж, дали двете враждуващи страни последователно ще се сближат и евентуално в обозримо бъдеще даже ще се обединят? Можем единствено да се надяваме на това - пожелаваме го от все сърце на корейците, които страдат от десетилетия. Но разломът сред Севера и Юга е доста по-голям в сравнение с преди време този сред Западна и Източна Германия. Севернокорейският режим систематично изолираше и тиранизираше личния си народ, включително с концентрационни лагери.

Предстоящите срещи - на двамата корейски президенти, както тази сред Ким и Тръмп - могат да се трансфорат в крайъгълен камък. Германците знаят доста добре какъв брой дълъг е процесът на доближаване и помиряване, което може да бъде сполучливо, единствено в случай че на отговорните им бъде потърсена отговорност. А до тогава Тръмп и Ким от дълго време към този момент ще бъдат история.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР