Дълго време Швеция бе смятана за пример за мирна и

...
Дълго време Швеция бе смятана за пример за мирна и
Коментари Харесай

Престрелки, бомби, кръв: какво се случва в Малмьо?


Дълго време Швеция бе считана за образец за мирна и спокойна страна. Но в третия по величина град Малмьо престъпността е придобила невиждани размери. Редовно в града избухват престрелки и бомби. Какво се случва там?

Полицаи отделят мястото на бомбена детонация в шведския Малмьо

На моменти наподобява, че Малмьо има повече общо с Багдад, в сравнение с с други европейски градове. От началото на годината общо 29 бомбени детонации разтърсиха този шведски град с 317 хиляди души население, регистрирани са и 50 престрелки до края на октомври, по данни на полицията. Удивителен е фактът, че това се случва в страна, в която придобиването на законно оръжие е извънредно мъчно.
Редакцията предлага
Малмьо е някогашен промишлен град, прочут с корабостроенето си, който се преобразява доста след откриването през 2000 година на моста Йоресунд, свързващ го с датската столица Копенхаген. Със своя университет, привличащ студенти от целия свят, както и с редица водещи компании, като да вземем за пример. колосите в света на компютърните игри Massive и King, третият по величина шведски град се трансформира в център на науката и нововъведенията. Освен това Малмьо е най-интернационалният град в Швеция: съвсем всеки трети от неговите поданици е с мигрантски корени.

Когато убиват деца

Жителите на Малмьо са привикнали с престъпната хроника - съвсем не минава ден без известие за осъществено някакво закононарушение. Миналата седмица държавната телевизия SVT заяви, че членове на локална тайфа са принудили собственик на магазин за хранителни артикули да им разреши да съхранява наркотици в негов склад в центъра на града. Полицията се пробва да овладее, занимаващи се с наркотици.

В началото на ноември при престрелка пред една пицария беше убито 15-годишно момче, а друго постъпи в болница с пострадвания. След този случай към полицията беше основана специфична оперативна група за предварителна защита на насилието. Местният престъпен кореспондент Федерико Морено разяснява по този начин дейностите на управляващите: " Време беше да се направи нещо. Трябва да реагираме, когато убиват деца. Важно е полицията, както и страната да реагират съответно и да изпратят явен сигнал ", споделя той. 

Нерядко насилието взема и почтени жертви, какъвто е да вземем за пример казусът с 31-годишната лекарка Каролин Хаким. Жената беше убита измежду бял ден на улицата с бебе на ръце.  

Петра Мец, която преподава шведски език за възрастни Фоси, е загрижена за протичащото се в нейния град. Тя признава, че се опасява да се прибира след работа сама по мрачно, само че най-вече се тормози за трите си деца на възраст от 13 до 18 години - изключително откакто през юни 2018 година трима младежи бяха убити при пукотевица в едно интернет кафе. “Ако се беше случило единствено месец по-рано, може би там щеше да седи и синът ми “, споделя Мец, чието най-голямо дете преди прекарвало много време във въпросното кафене. 

Много хора обмислят да изоставен града

Следователи оглеждат изцяло изгоряла кола покрай мястото, където беше убита 31-годишната Каролин Хаким

Мец обмисляла дали да не се преместят да живеят на друго място, само че си дала сметка за жертвата, която ще би трябвало да създадат децата ѝ - да се разделят с приятелите си, учебното заведение и т.н.  " Отказах се. Реших, че децата ми скоро ще заминат да учат на друго място ", споделя тя. Но значително нейни другари с по-малки деца обмислят съществено да изоставен Малмьо. 

" Обичам Малмьо ", споделя Морено, който няма желание да се мести на друго място - въпреки заканите, които получава поради репортажите си за престъпността. Той споделя, че в Мексико е видял по какъв начин. Но всичко това ни се отразява, прибавя той. " Говорил съм с хора, които признават, че си разменят стаите, за да не пострадат децата им при положение, че избухне бомба.   

Като цяло престъпността понижава

Статистиката регистрира спад на престъпността в Малмьо по отношение на 2017 година, когато в града са били регистрирани общо 58 бомбени експлозии и 81 престрелки. Но ще отнеме време преди градът да почисти неприятната си известност на място с висока престъпност.

" В някакъв смисъл Малмьо е злополука ", споделя Морено. Но Малмьо е също по този начин и от другите шведски градове - в позитивния смисъл на това разбиране, уверен е той.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР