Дълго време се е смятало, че този артефакт е фалшификат.

...
Дълго време се е смятало, че този артефакт е фалшификат.
Коментари Харесай

Небесният диск Небра

Дълго време се е считало, че този артефакт е фалшификат. Сега учените знаят, че е същински и разказва нощното небе. Това е бронзов диск с диаметър 32 сантиметра, на който със злато е изобразена диаграма на небесата. На него се виждат слънцето, луната, Плеядите и още три полумесеца, за два от които се счита, че съставляват линиите на хоризонта, а третият евентуално символизира концепцията за лодката, с която се придвижва слънцето.

Дискът е открит в немската планина Мителберг, дружно с още няколко реликви от бронзовата ера, като всички артефакти са на възраст най-малко 3600 години. Дискът е изработен от цивилизация, която процъфтявала в Европа преди идването на келтите. Това евентуално е една от първите небесни карти в историята на човечеството.

От двете страни на диска може да се видят две дълги дъги, които се разгръщат на 80 градуса. Разстоянието сред изгревите и залезите по време на лятното и зимното слънцестоене е 82.7 градуса. Смята се, че двете дъги изобразяват точките в хоризонта, в които слънцето изгрява в продължение на една година.

 nebradisc (1)

Между двете дъги има цялостен кръг и полумесец. Полумесецът несъмнено символизира луната, до момента в който огромният кръг може да съставлява слънцето или пък цялостната луна. Последните проучвания върху диска сочат, че това най-вероятно е слънцето. На назад във времето се виждат 23 небесни обекта, които не са сложени в специфичен ред и група от седем звезди, която символизира звездния куп Плеяди. Рентгенови проучвания са потвърдили, че под дясната златна дъга има още две звезди и по тази причина се счита, че дъгите са сложени в по-късен интервал.

Широко призната е концепцията, че дискът е употребен като астрономически инструмент и, че посредством съпоставяне сред небето и позициите на изгряване и залязване на слънцето върху дъгите на диска, може да се дефинира годишното време. Съществуват и теории, че дискът е употребен за пресмятане на разликата сред слънчевите и лунните цикли посредством прибавяне на 13-ти лунен месец, нещо, което се прави на всеки две или три години. Най-вероятно също е от голяма важност, че дискът е открит на върха на рид – положително място за наблюдаване на придвижванията на слънцето. Мястото, на което е открит античния артефакт, е било заградено от дребен неестествен хълм, който евентуално е употребен за премерване на позицията на слънцето на хоризонта.

От откриването си, дискът не е спрял да озадачава археолозите и астрономите, и в частност, методът, по който е изобразена луната. Според античното вавилонско предписание 13-ти лунен месец се прибавя, единствено когато наблюдаващият види луната и Плеядите, тъкмо по метода, по който са изобразени на небесния диск Небра.

Ancient Wisdom

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР