Дълго време се е смятало, че големите бели акули (Carcharodon

...
Дълго време се е смятало, че големите бели акули (Carcharodon
Коментари Харесай

Способни ли са акулите да създават приятелства?

Дълго време се е считало, че огромните бели акули (Carcharodon carcharias) са самотници . Учени, следили тези хищници, са стигнали до извода, че те живеят и ловуват независимо . Ново изобретение обаче демонстрира, че акулите са способни да основават другарски връзки , написа сп. "Байолъджи летърс ".

Експерти от Международния университет във Флорида са създали откритието, откакто са следили шест акули край крайбрежията на Мексико .

Акулите (три мъжки и три женски) са били маркирани, с цел да се наблюдава държанието им и взаимоотношението им с другите риби. Информацията за научния разбор е събирана четири години .

Резултатите са посочили, че акулите са склонни да се сплотяват със свои роднини , до момента в който патрулират в региона - да вземем за пример с цел да ревизират колониите тюлени. Повечето връзки са били къси. Някои акули обаче са прекарвали повече време дружно - до един час. Според учените има огромна възможност тази "дълга връзка " да има обществена основа.

Учените означават, че акулите демонстрират друга степен на "общителност " .

Изследването е помогнало и да се разбере по какъв начин тези хищници поправят общественото си държание при сложни условия .

Наблюденията са показвали също, че акулите имат разнообразни тактики за лов . Някои са предпочитали да ловят плячката си в плитки води, а други - в по-дълбоки. Някои от тях са били по-активни денем, а други - през нощта.

Учените са открили, че акулите не ловуват дружно, само че могат да обменят информация .

След разбор на данните откривателите са стигнали до заключението, че съществува връзка сред общителността на акулите и способността им да се възползват от триумфа на себеподобните им в лова . Това демонстрира значимата роля на обществените взаимоотношения сред морските хищници.

Авторите на научната публикация акцентират, че животът на огромните бели акули към момента е извънредно едва изследван . Развитието на актуалните технологии за наблюдаване и записване на данни обаче ще помогне за разкриването на незнайни до момента обстоятелства.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР