Дълго време е наричат руската Парис Хилтън. Сега обаче Ксения

...
Дълго време е наричат руската Парис Хилтън. Сега обаче Ксения
Коментари Харесай

Алтернатива или марионетка ще е "руската Парис Хилтън" на президентските избори

Дълго време е назовават " съветската Парис Хилтън ". Сега обаче Ксения Собчак се изявява като дейна опозиционерка. И даже желае да се изправи против президента Путин на изборите следващата година. Но дали не е просто марионетка на Кремъл, пита Емили Шеруин в материал за " Дойче веле ".

Около нея се разшумя още през септември: тогава вестник " Ведомости " цитира неназовани източници от президентската работа, съгласно които Кремъл търсел " женски спаринг сътрудник " на президента Владимир Путин за идните президентски избори. Сред изброените имена бе и това на Ксения Собчак - журналистка и някогашна риалити-звезда, трансформирала се в това време в дейна опозиционерка. Един от източниците е представен да дефинира точно Собчак като " идеалната кандидатка " - тъй като била " интелигентна, вълнуваща и забавна ", а също така не отговаряла напълно на облика на типичната съветска жена.

Отговорът на Собчак не закъсня: не поддържала никакви контакти с президентската работа. Но съгласно настоящи изявления в съветски медии, след запис на телевизионно изявление с Путин Собчак останала да беседва с него на четири очи. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не пожела да разяснява информацията.

Руската Парис Хилтън

През последните няколко години 36-годишната Собчак се изявява като дейна опозиционерка. Но малко на брой руснаци я възприемат като сериозен политик. Собчак стартира кариерата си като " терапевтка " в телевизионното шоу " Дом два " - съветско издание на " Биг брат ". По-късно се снабдява и със лично риалити-шоу - " Блондинка в шоколад ", в което камерата я следва на всяка крачка. Мнозина даже я дефинират като " съветския отговор на Парис Хилтън ".

Ксения произлиза от семейство с отлични връзки в политиката. Баща ѝ Анатолий Собчак е от 1991 до 1996 година първият определен кмет на Санкт Петербург, а Владимир Путин, който тогава е заместник-кмет, му е директно зависещ. Майката на Ксения, Людмила Нарусова, също е в политиката - тя е народен представител в Горната камара на съветския парламент.

 Владимир Путин и Людмила Нарусова, вдовицата на някогашния кмет на Санкт Петербург (и бивш шеф на президента) Анатолий Собчак.
© Associated Press

Владимир Путин и Людмила Нарусова, вдовицата на някогашния кмет на Санкт Петербург (и бивш шеф на президента) Анатолий Собчак.

Пътят на Ксения

През последните години Ксения последователно се отърси от имиджа си на риалити-звезда - и навлезе в политиката. Тя се ангажира интензивно в всеобщите митинги след парламентарните избори през 2011, а на идната година беше определена в Съвета за съгласуваност на опозицията, който тогава се беше заел със задачата да сплоти разпокъсаната съветска съпротива. В същия Съвет членуваха също Алексей Навални и Борис Немцов.
Опозиционният водач Алексей Навални не беше позволен да се кандидатира за изборите поради наложената му условна присъда. Още преди Собчак да удостовери кандидатурата си, той прикани публицистите да не се включват в " гнусната игра на Кремъл ", която той разказа по този начин: " Да издигнем един демократичен палячо, с цел да провалим опозицията ". Собчак тогава го прикани да се въздържа от обиди. Но откакто кандидатурата ѝ бе публично издигната, Собчак разгласи, че разглеждала Навални като собствен другар. И че в случай че той въпреки всичко бъде позволен до изборите, тя щяла да обмисли дали да не отдръпна кандидатурата си. От 2012 година Собчак е водеща на разнообразни политически токшоута, в това число в самостоятелната телевизия " Дождь ". В своето предаване " Собчак онлайн " тя води сериозни изявленията с високопоставени политици, като да вземем за пример Александър Лукашенко и Михаил Саакашвили. Освен това е основна редакторка на съветското издание на стилното списание L`Officiel.

 Собчак навлезе в политиката и стартира да се отърсва от имиджа си на скандална реалити звезда.
© Associated Press

Собчак навлезе в политиката и стартира да се отърсва от имиджа си на скандална реалити звезда.

Алтернатива на Путин?

Предизборната акция още не е почнала, а Владимир Путин още не се е кандидатирал публично за нов мандат. Кандидатурата на Собчак обаче провокира многолюден спор още преди да бъде публично доказана. Андрей Перзев, политически наблюдаващ от московския Карнеги Център и публицист във вестник " Комерсант ", разказва Собчак като " изявен критик на режима " и " човек със забележителни демократични възгледи ". " Дебатът към нейната кандидатура демонстрира какъв брой значимо е да имаме опция на Путин ", споделя Перзев.

Други обаче вършат паралели сред кандидатурата на Собчак и тази на съветския милиардер Михаил Прохоров на президентските избори през 2012 година, когато предприемачът взе участие като претендент на демократичната съпротива и се класира трети - след Путин и Зюганов. Някои наблюдаващи твърдяха тогава, че кандидатурата на Прохоров е била дирижирана от Кремъл за да се канализира разочарованието измежду съперниците на държавното управление. Подобни подозрения се изричат и в този момент - някои съветски медии пишат, че Ксения Собчак е определена от Кремъл да изиграе сходна роля на идващите избори.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР