Дълго може да се спори кой в Пловдив е по-недисциплиниран

...
Дълго може да се спори кой в Пловдив е по-недисциплиниран
Коментари Харесай

Пресичането на зебра като руска рулетка

Дълго може да се спори кой в Пловдив е по-недисциплиниран - водачите или пешеходците, когато става дума за секване на пешеходна пътека. Само през предходната седмица в регион „ Тракия “ станаха два тежки случая, при които рейсове от градския превоз блъснаха пресичащи дами.

Екип на „ Марица “ направи през вчерашния ден бърза репортерска инспекция на един от наситените със зебри сектори в центъра на града - този против Централна гара. Близо половинчасовото наблюдаване сподели, че всеки трети пешеходец потегля да пресича, без въобще да огледа задават ли се коли и имат ли желание да спрат. Така минаването от единия до другия тротоар се трансформира в сходство на съветска рулетка - не е несъмнено, че ще оцелееш.

Едва бяхме застанали на мястото, когато младо момиче със смарт телефон на ухото самоуверено потегли по пътеката от баничарницата към кръговото, като никак и не си намерения да съблюдава напътствието „ Погледни “, изписано пред белите райета.

Малко след девойката по същия метод рисково пресече и юноша с черен панталон и бяла риза, евентуално чиновник на някой от околните офиси на мобилните оператори. Той обаче беше замислен в топлата пица, която гризеше. Не видя освен напиращите да го сгазят коли, само че даже и салфетката, която се изхлузи от пликчето с обяда му.

Оказа се обаче, че най-безотговорни към личния си живот са дребните възпитаници и пенсионерите. Първите изскачат като стрели на пътното платно, и естествено, не помнят да се огледат, преди да стъпят на асфалта. Възрастните хора пък не тичат, само че и те като децата пресичат като че ли пътят е техен. „ Ей, ти като си с единия крайник в гроба, и мен ли искаш да завлечеш “, подвикна през вчерашния ден водач на рено, сюрпризиран от дядо с бастун, изникнал от нищото пред колата му на няколко метра от зебрата. Пенсионерът обаче въобще не му обърна внимание и продължи индиферентно да куца към отсрещния тротоар.

Поведението на водачите също не беше похвално. Факт е, че болшинството от тях спираха и даваха път на пешеходците, тръгнали по пътеката. Светнеше ли обаче алено на светофара, зебрата автоматизирано се превръщаше в „ паркинг “ от струпаните на опашка коли. А пешеходците слаломираха сред тях.

Дори и в тези моменти множеството от градските рейсове пренебрегваха заплахата от лимитираната видимост и фучаха, без да понижат, през пешеходната пътека. Вчера по обяд единственият автобус, който спря на зебрата и даде преимущество на пешеходец, беше извъградски, идващ от Пазарджик.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР