Дълго бавеният финландски ядрен реактор Olkiluoto 3 (OL3), най-големият в

...
Дълго бавеният финландски ядрен реактор Olkiluoto 3 (OL3), най-големият в
Коментари Харесай

Финландия пусна в производство най-големия ядрен реактор в Европа

Дълго бавеният финландски нуклеарен реактор Olkiluoto 3 (OL3), най-големият в Европа, стартира постоянно произвеждане рано на сила в неделя. Това заяви неговият оператор, като чака да увеличи енергийната сигурност в района, за който Русия е спряла доставките на газ и електрическа енергия.

Ядрената сила остава спорна в Европа, основно заради опасения за сигурността, а новината за стартирането на OL3 идва единствено ден, откакто Германия изключи последните си три останали реактора.  Швеция, Франция, Англия и други възнамеряват обаче възнамеряват нови разработки, напомня Reuters.

Операторът на OL3 –  Teollisuuden Voima (TVO) – който е благосъстоятелност на финландската компания за комунални услуги Fortum и консорциум от енергийни и промишлени компании, съобщи, че блокът се чака да задоволи към 14% от търсенето на електрическа енергия във Финландия, намалявайки нуждата от импорт от Швеция и Норвегия.

Новият реактор би трябвало да работи минимум 60 години, сподели TVO в изказване в неделя след довеждане докрай на прехода от тестване към постоянно произвеждане.

Производството на Olkiluoto 3 стабилизира цената на електрическата енергия и играе значима роля във финландския зелен преход “, сподели основният изпълнителен шеф на TVO Ярмо Танхуа в изказването.

Изграждането на реактора с мощ 1.6 гигавата (GW), първата нова нуклеарна централа във Финландия от повече от четири десетилетия и първата в Европа от 16 години, стартира през 2005 година Първоначално централата трябваше да бъде открита през 2009 година, само че беше измъчвана от доста механически проблеми.

OL3 за първи път достави тестово произвеждане на националната електрическа мрежа на Финландия през март предходната година и тогава се очакваше да стартира постоянно произвеждане през юли, само че вместо това претърпя поредност от повреди и спирания, чието премахване лиши месеци.

Износът на електрическа енергия от Русия за Финландия завърши предишния май, когато съветската компания за енергийни услуги „ Интер РАО “ съобщи, че не ѝ е било платено за продадената сила, в резултат на влошаващите се връзки сред Москва и Европа поради войната на Владимир Путин в Украйна.

Руският държавен експортен монополист „ Газпром “ малко по-късно приключи доставките на природен газ за скандинавската страна.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР