„Дългият COVID или пост-COVID има много и разнообразни оплаквания –

...
„Дългият COVID или пост-COVID има много и разнообразни оплаквания –
Коментари Харесай

Проф. Сотир Марчев: След прекаран COVID търсете лекар само при конкретни оплаквания


„ Дългият Коронавирус или пост-COVID има доста и разнородни недоволства – лесна уморяемост, зной, нарушаване на съня, нарушаване на паметта и концентрацията, гръдни болки, сърцетуптене, меланхолия или възбуденост, звук в ушите, главоболие, болки в корема, разстройство, загуба на вкус, висока температура, кашлица, болки в гърлото, известната загуба на усет и аромат, а от време на време и обриви. “ Това изясни в ефира на bTV Radio кардиологът проф. Сотир Марчев .



По думите му в неговия кабинет постоянно влизат пациенти, които се оплакват от болки в гърдите след прекарана коронавирусна зараза. Причината обаче може да е напълно безобидна.

„ Случаят е всеобщ. Оказва се, че след Коронавирус се следи инфектиране на хрущяла на ребрата. Това се лекува елементарно и се дават противовъзпалителни медикаменти “, сподели той.

Друга причина обаче може да е инфектиране на обвивката на сърцето, а постоянно след прекаран Коронавирус пациентите имат и проблеми с кръвното налягане. Проф. Марчев обаче посъветва да се търси доктор единствено при съответни недоволства.

„ Омикрон разновидността води до наново заразяване. От болните хора към нас 2/3 го карат за повторно. Затова тъкмо в този момент не е редно да хукнете по доктори и кабинети, с цел да ви повтори “, сподели той.

Кардиологът предизвести и никога да не си самоназначаваме проучвания и да организираме самолечение. „ Имаме такива пациенти, които са били добре, само че вземат решение да се самоизследват и почват да пият медикаменти против кръвосъсирване. В резултат на това стартират да кървят от носа или хемороиди. Т.е. имаме човек, който няма недоволства, самоизследва се и се самолекува, и към този момент имаме човек с недоволство “, добави той.

Хората с съответни недоволства обаче би трябвало да потърсят лекарска помощ.

„ Всяко едно недоволство има своята причина, която може да бъде открита “, сподели той.

По думите му един от проблемите на пациенти с пост-COVID синдром е, че доста постоянно никой не им има вяра, че имат проблем.

„ Българинът е приел, че индивидът против теб, в случай че не наподобява зле, то той не е болен. Т.е. на тези хора постоянно не им се има вяра. Те биват набеждавани, че са лентяи, не им се работи, симулират, а в действителност те имат тези проблеми и в част от случаите те ги вършат неработоспособни “, сподели още проф. Марчев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР