Дълги години ВиК секторът беше ползван политически, което трябва да

...
Дълги години ВиК секторът беше ползван политически, което трябва да
Коментари Харесай

Поръчки за над 1.6 млрд. лв. трябва да тръгнат догодина по "Околна среда"

Дълги години ВиК секторът беше употребен политически, което би трябвало да спре, споделя Крумова

© Надежда Чипева Още по тематиката
Министерство на регионалното развитие желае авансово осъществяване на строителството на тол-системата
27 окт 2017
Заради санирането строителното министерство надхвърлило непозволено бюджета си за 2016 година

Ведомството е похарчило с 1.096 млн. лева над плануваното в бюджета му за интервала
10 окт 2017
За дотъкмяване на ВиК мрежата в София трябват 2 милиарда лева

В идващите години Столичната община ще разполага с най-много 700 млн. лева
10 окт 2017
Николай Нанков: Цената на водата ще се покачва гладко

Министърът на районното развиване и благоустройството заяви, че повишаването ще става след одобрение първо от локалните общности и чак на последно място през КЕВР
18 сеп 2017
Загубите на питейна вода в България надвишават 60%

Това е съвсем двойно повече по отношение на междинните стойности в Европейски Съюз съгласно одит на Европейската счете палата
13 сеп 2017 Другата година ще е взривът на огромните поръчки за стратегия " Околна среда " (ОПОС) и се чака голяма част от парите за водния бранш да бъдат раздадени с поръчки тогава. Прогнозата е на зам.-министъра по районно развиване Малина Крумова, която дава отговор и за водния бранш. " Става дума за някъде към 1.6 млрд лв. ", изясни Крумова пред " Капитал ". Това е тъй като следва отварянето за първи път на процедура, по която ще могат да аплайват ВиК-операторите в 15 консолидирани региона на страната.

Това са регионите, където към този момент са основани водни асоциации, които сплотяват всички активи на територията на областите. От сдруженията в тях би трябвало да бъдат подадени и утвърдени предварителните капиталови изследвания (ПИП), а по-късно всеки един от ВиК операторите в тези региони ще може да подаде апликация за нужните вложения. Тази апликация ще бъде преценявана от асоциацията (т.е. притежателите на активите - общини и държава) и в случай че бъде утвърдена, ще бъде финансирана от ОПОС. Това ще отвори вратата към всевъзможни планове - от възобновяване и замяна на водопроводи, до създаване на пречиствателни станции за питейна вода. Много пари, доста благоприятни условия за корупция

През предишния интервал ОПОС беше една от стратегиите, която потегли мощно със забавяне - през 2013 година Това съответства с възхода на строителната компания " Водстрой 98 ", свързвана с Делян Пеевски. Тогава " Водстрой 98 " беше един от най-силните играчи в поръчките по програмата. Ето за какво новите поръчки по програмата ще бъдат следени от близо, защото дружно с железопътните търгове, са най-апетитното финансиране, което потегля следващата година. До тук при в този момент раздадените поръчки любимец е " Хидрострой ", който купи " Водстрой 98 ".Крумова чака целият този развой да започва още до края на тази година. На въпрос дали периодите няма да бъдат изпуснати, защото предстоят огромни поръчки и обжалвания, тя дава отговор негативно. " Масовото строителство ще стартира 2019 година и ще свърши 2023 година Проектите за огромните ПИП се създават от малко малко в график. Имаме импортирани формуляри за кандидатстване, почти са изяснени капиталовите стратегии, сумите, при какви условия и до края на тази година се надявам да са подготвени. Още тази година чакам да тръгнат като поръчки част от тях. "

Тъй като тази инфраструктура ще носи доходи, ВиК операторите ще би трябвало да съфинансират част от нея с избран %. Не всички са в положително финансово положение, по тази причина единствено част от тях ще употребяват банкови заеми, споделя Крумова. Измислени са и други два разновидността. " Водят се диалози с Европейска банка за възстановяване и развитие за финансов инструмент по " Околна среда ", който тя да създаде със 100 млн. лева от програмата и личен запас. Трети вид е фонд " Флаг " със лични средства ".

" Водата не е безвъзмездна "

Всичко това, признава Крумова, е обвързвано с повишение цената на водата на множеството места в страната. " То е неизбежно. Водата не е безвъзмездна, с изключение на на кладенеца с бъклицата. За да стигне до чешмата, има доста километри тръби, които желаят поддръжка. Защото другояче след време тя просто ще гръмне и няма да има вода ".

Общата ВиК инфаструктура в страната е 90 хиляди километра, споделя тя, и дава съпоставяне с пътната, която е три пъти по-малко, а има по-голямо финансиране. " Там чакаме тол-система и се надяваме да стане стабилно. Но тук няма ".

Обединението в асоциации би трябвало да изравни цената на дадена територия и това ще пречи ВиК-секторът да се употребява политически, счита зам.-министърът. " Сега се играе с ниски цени на дребните ВиК оператори, което не е стабилно. Това изяснява за какво този бранш толкоз дълго е неефикасен. Ползван е политически, държана е ниска цена на водата, и по този начин не могат да се извършват вложения и това води до изхабяване ".

Общините - с повече отговорности

Крумова дава за образец Монтана, където водата е поскъпнала внезапно, поради изравнението. " Никой не приказва за огромния проблем там. А той е, че цяло лято, хората по селата си поливат градините с питейна вода. " Според нея, надалеч по-адекватно решение е да се прибегне до " Напоителни системи ", чиято вода коства сред 16 и 50 ст. на кубик според от региона. За да се случи това обаче, би трябвало всяко кметство да събере поръчките и да ги подаде авансово към сдружението. Според Крумова, " Напоителни системи " са дали отговор на нейно питане, че не са оставили неизпълнена нито една поръчка. Кметовете, позволи тя, може да имат и различен опит.

Като цяло съгласно зам.-министъра, общините би трябвало да поемат повече отговорност за ставащото в тръбите под тях. " Не може кмет на община да излиза и да споделя, че не знаел за какво в еди кой си квартал няма канализация или вода, тъй като той не събирал парите от водата. Те са притежатели на активите. Свикнали са да работят с едни държавни сдружения и да се измъкват от отговорност. Но в този момент към този момент не е по този начин. Това е смисълът на промяната. "

На въпрос по кое време всички 28 области в страната ще имат асоциация (към момента има 21), Крумова не може да даде отговор. " Няма да стане за 1 или 2 години. Хората би трябвало да бъдат уверени. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР