Дълги години названието Cupra се добавяше към спортните версии на

...
Дълги години названието Cupra се добавяше към спортните версии на
Коментари Харесай

Новата марка на SEAT стъпи и на българския пазар

Дълги години названието Cupra се добавяше към спортните версии на моделите на SEAT, чиято цел беше да покаже, че испанският производител има благоприятни условия да прави коли с по-голяма мощ и по-впечатляващо чувство. В последна сметка компанията реши, че е време тези модели да бъдат преместени в обособена марка, която към този момент решително стъпва на международните пазари. В България също пристигна нейният първия модел - Ateca Cupra, който съставлява кросоувър с 2,0-литров бензинов мотор и оптималната мощност 296 к.с.

Всъщност испанците нямат желание да отбият номера с 2-3 такива коли, а декларират големи упоритости. Постепенно ще бъдат отворени над 260 търговски центъра на новата марка в цяла Европа, а в създаването и производството на моделите на Cupra ще вземат участие освен известни компании, само че и самостоятелни дребни компании, които са включени в плана.

" Cupra представлява огромна опция за SEAT, за нашите клиенти и за бизнеса като цяло. Целият план се роди като една фантазия на група хора, които имаха предпочитание да покорят нова група автомобилни фенове ", разяснява президентът на SEAT Лука ди Мело.

Идеята е новата марка да бъде нещо в действителност друго и Cupra Ateca е доказателството. Дизайнът му е очебийно състезателен, което е в сериозен контрастност с огромния брой кросоувъри, заливащи пазара  през последните месеци. Неслучайно някои експерти го съпоставят с Porsche Macan, с който той може да се конкурира и като качества на пътя, макар че е по-евтин.

Под капака на Ateca Cupra е ситуиран 2,0-литров 4-цилиндров турбомотор, разрастващ мощ 296 к.с. и 400 Nm въртящ миг. Той е смесен със 7-степенна автоматизирана скоростна кутия, с два съединителя и система за задвижване 4Drive. Ускорението от 0 до 100 км/ч лишава 5,2 секунди, а оптималната скорост е 245 км/ч.

Спортният кросоувър има няколко режима на ръководещата електроника - Normal, Sport, Individual, Snow, Off-Road и Cupra. Последният прави окачването по-твърдо, а реакцията на мотора по-бърза.

В общоприетото съоръжение са включени 19-цолови джанти, панели на вратите с тапицерия Alcantara, системи за безключов достъп до салона, за безжично зареждане на мобилен телефон, за наблюдаване към цялото транспортно средство, за адаптивно окачване и други

Като спомагателна екипировка се оферират специфични спирачни апарати на Brembo, карбонови екстериорен и интериорен пакет, като и специфични спортни седалки.

Всичко това, несъмнено, си има и подобаваща цена - над 90 000 лева, само че пък, общо взето, множеството кросоувъри от сходен вид костват горе-толкова. А и сходни суми очевидно не стряскат клиентите, защото още за първата година след отделянето в обособена от SEAT марка са продадени над 14 000 бройки от Cupra.

 

--------------

Марката готви 7 модела до 2021 година

Един от шефовете на новата марка Cupra – Антонио Лабате, разкри, че до 2021 година компанията ще предложи на пазара 7 нови модела. Сред тях ще попадне и лимитирана серия на Ateca, която ще бъде с още по-впечатляващо показване на пътя.

Лабате разкри също, че не е наложително всички коли от марката Cupra да съставляват спортни разновидности на моделите на SEAT. Все отново връзката с испанския производител ще бъде водеща, като идващият модел ще е спортна версия на компактния хечбек SEAT Leon, който ще излезе следващата година. Той ще бъде последван от кросоувърите Cupra Tarraco и Cupra Arona. Компанията създава и огромен кросоувър - Formentor.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР