Дългата и протяжна пауза в родния шампионат приключва днес. От

...
Дългата и протяжна пауза в родния шампионат приключва днес. От
Коментари Харесай

Яйцата, с които Саша Илич ще трябва да сготви омлет №32

Дългата и протяжна пауза в родния шампионат завършва през днешния ден. От на следващия ден още веднъж ще бъдем завладени от магията на efbet Лига. Въпросителните са доста - кой ще стане първенец, кои тимове ще се класират за евротурнирите, кой ще оцелее, кой ще изпадне, кой ще влезе в топ 6, а също по този начин и кой ще победи в шампионата за Купата на България. Отговорите на всички тези въпроси ще разберем единствено след към 4 месеца.

Най-титулуваният български тим ЦСКА към момента е в битката и за двата най-ценни трофея във футбола ни. " Червените " ще подновят конкуренцията в шампионата от първо място, с една точка повече от преследвача Лудогорец, а също по този начин не престават напред и в шампионата за Купата, където следва мъчно затруднение - мач против Черно море на " Армията ".

Днес ще ви срещнем с всички футболисти на ЦСКА, които ще имат нелеката задача да завладяват върха и да донесат дълго предстоящата 32-ра купа в музея на стадион " Българска войска ".

ВРАТАРИ

ГУСТАВО БУСАТО
 Снимка 603829
Източник:

Бразилският вратар на ЦСКА се трансформира в доста значима част от " армейския " състав. Юношата на Гремио не стопира да израства във всяко отношение. Като виното е - с годините става все по-добър. Той е стражът, който е позволил минимум голове в шампионата досега и напълно неотдавна беше определен за вратар №3 в класацията за " Вратар на годината ". Лично мое мнение, че заслужаваша да бъде №1, само че сътрудниците публицисти са решили друго. Бусато дойде в ЦСКА през юни 2019 година и от този момент изигра 131 мача за " алените ". Клишето, че вратарят е половин тим постоянно е настоящо и " армейците " сигурно ще имат потребност той да резервира положителната си форма. 

ДИМИТЪР ЕВТИМОВ
 Снимка 577038
Източник:

Митко е вторият избор под рамката на " алената " врата. Със сигурност един от най-талантливите български вратари. Подписва с ЦСКА на 17 юли 2020. Дебютира на 1 ноември 2020 при успеха с 1:0 над Царско село. Носител на купата на България за сезон 2020/21. На 27 май 2021 е задействана клаузата за удължение на договора му, а на 9 юни 2022 преподписва с  " червните " за още един сезон. Митко към момента показва съмнения в играта си, само че вратарският пост е подобен. Лесно преминаваш от осанна до разпни го. В клипчетата обаче, които ЦСКА разпространяваше в обществените си мрежи, ясно се виждаше какъв брой скъп е той за сплотяването на колектива. Всеки би трябвало да оказва помощ с каквото може. №25 при " армейците " има 23 мача зад тила си и съм сигурен, че постоянно е подготвен да даде най-хубавото от себе си, когато се наложи.

ЗАЩИТНИЦИ

ЮРГЕН МАТЕЙ
 Снимка 587137
Източник:

Капитанът на ЦСКА! Истински водач! Юрген е един от най-ценните играчи в защитната линия. Малко мъчно е човек да познае стартовия състав на ЦСКА при Саша Илич, само че в случай че има корав титуляр - това сигурно е 29-годишният нидерландски дирек. Матей е капитан на ЦСКА от лятото на 2021 година. На 7 януари 2022 продължи контракта си с ЦСКА. Печелил е премиите за гол на годината, за най-хубав бранител на българското състезание, и за най-хубав чужденец в българското състезание (тази за чужденец дружно с Жорди Кайседо) на церемонията за футболист на годината 2021. " Армейският " капитан е доста покрай своя мач №100 с екипа на ЦСКА - досега има 98 срещи и 9 гола, което за бранител не е по никакъв начин неприятно. 

ХРИСТИЯН ПЕТРОВ
 Снимка 605286
Източник:

Един от най-перспективните млади играчи въобще в българския футбол. Християн е единствено на 20 години, само че захапа мястото си в отбраната на ЦСКА и един от най-основните и най-постоянни футболисти. Петров към този момент има 24 мача зад тила си. Дебютира за отбора на 22 август 2021 при успеха с 1:0 над Пирин (Благоевград), а на 7 декември 2022 подписва нов тригодишен контракт с " алените ". Спокоен, убеден в дейностите си, мощен на втория етаж, добър в изнасянето на топката и нещо извънредно значимо - играе доста чисто. Има единствено 2 жълти картона - един в шампионата и един в евротурнирите. Християн ще бъде съществена част от " аления " ариегард.

ИВАН ТУРИЦОВ
 Снимка 604265
Източник:

23-годишният национал на България е и един от капитаните на ЦСКА. Дебютира за " армейците " на 19 февруари 2019 при успеха с 2:1 над Ботев (Враца). До момента има 132 мача за ЦСКА, 4 гола, 34 жълти и 3 червени картона. Иван е бранител, който постоянно дава всичко от себе си. Готов да остави сърцето си на терена. Истински войник, от който всеки тим има потребност. Може да играе и като централен бранител и като десен бек. Превърна се и в щатен реализатор на дузпите.

АМОС ЮГА
 Снимка 592903
Слагам го при бранителите, тъй като Саша Илич го преквалифицира и към този момент изигра много дуели в сърцето на " алената " отбрана. Със своето себераздаване Юга стана един любимците на " алените " последователи и стана традиция след края на мачовете да дава звук за ария на почитателите. Юга към този момент има 99 мача зад тила си и доста скоро ще се наложи на Филип Филипов да му връчи фланелка с №100. 30-годишният състезател от ЦАР също е един от водачите на тима и ще има основна роля в остатъка от сезона. За своите 99 мача има 4 гола, 33 жълти картона и 1 червен.

МЕНО КОХ И ЕНЕС МАХМУТОВИЧ
 Снимка 587212
Източник:

Мено Кох стартира много мощно престоя си при " армейците ", само че след травмите, които го преследват, като че ли формата леко му спадна и все по-рядко стартира като титуляр при Саша Илич. Нидерландецът обаче неведбъж е показвал какъв войник е и сигурно сръбският експерт знае, че може да разчита на него когато и да е. Има 51 мача за ЦСКА - 4 гола, 12 жълти и 1 червен картон. Енес Махмутович пристигна със статута на национал на Люксмбург. Има единствено 8 мача за " алените " и не можем да бъдем безапелационни за качествата му, само че персонално на мен ми се нрави с положителните си изяви. Стабилен и образован бранител, който също може да потребен в тежкия излишък от сезона.
 Снимка 593948
Източник:

БРАДЛИ ДЕ НОЙЕР
 Снимка 605284
Източник:

Нидерландският ляв бек пристигна в ЦСКА със сериозна визитка и имаше тежката задача да размени напусналия му съименник Брадли Мазику. Личи си, че е много добър футболист, само че към момента като че ли не съумява да разгърне капацитета си изцяло и на моменти прави обикновени неточности. Все отново се нрави с положително центриране, не стопира да снове по фланга и ще бъде един от главните играчи на Саша Илич. Има 17 мача за ЦСКА и 1 гол, само че какво попадение единствено - 25-годишният ляв бек хвърли в възторг трибуните на стадион " Българска войска " в мача против ФК ЦСКА 1948, когато с бомбен шут препарира Даниел Наумов и донесе успеха на своя тим. Този шедьовър беше определен и за " Гол на годината ".

ГАЛИН МИНКОВ
 Снимка 593384
Източник:

Галин дебютира за " армейците " на 28 юли 2022 при успеха с 4:0 над Македония Гьорче Петров. Има единствено 5 мача зад тила си с " алената " фланелка, само че по време на зимната подготовката сподели някои много положителни игри и съм уверен, че това не е останало неусетно от Саша Илич. Галин може да бъде добра конкуренция на Де Нойер за поста ляв халф-бек.

ПОЛУЗАЩИТНИЦИ И НАПАДАТЕЛИ

ЖЕФЕРСОН ТЕЛЕС
 Снимка 594794
Източник:

Със своите 152 мача за ЦСКА той е един от най-опитните в " армейския " отбор. Бразилецът стартира шестата си година в тима. Има мачове за националния тим на Бразилия до 17 години, а след отличните му изяви в Интернасионал е извикан и в националния тим на Бразилия за Копа Америка, само че не записва мач с отбора. Пристигна в ЦСКА при започване на януари 2018 година със статута на ляв бек, само че последователно беше преквалифициран в опорен полузащитник и един от главните играчи при всички треньори, които минаха през този интервал при " алените ". Тази година персонално Данаил Ганчев го похвали, че за първи път е дошъл в точния момент за началото на подготовката. Често е подложен на критика от почитателите на отбора, само че Жеферсон е един от най-интелигентите " червени " халфове. Казано на футболен език - чете играта. Чете играта и също ще бъде значима част от тима.

МАРСЕЛИНО КАРЕАСО
 Снимка 605281
Източник:

23-годишният колумбиец има единствено 9 мача за ЦСКА, само че към този момент има и 3 гола на сметката си. Може да играе сполучливо и като ляво, и като дясно крило, а също по този начин и зад нападателя. По време на зимната подготовката направи усещане, че Илич го използваше и като опорен полузащитник. Безспорен гений, поливалентен състезател, бърз и доста изобретателен. Сигурен съм, че този футболист има още доста какво даде на тима и занапред ще радва " алените " последователи.

ДЖОНАТАН ЛИНДСЕТ И ТОБИАС ХАЙНЦ
 Снимка 605854
Източник:

Ще сложа двете норвежки " армейски " перли под един знаменател. Двамата са някогашни съотборници и се познават чудесно. Линдсет пристигна в ЦСКА в края на юли предходната година, само че бързо беше оценен като качествено попълнение. Линдсет има техника, борбеност, добър удар и много постоянно подхваща ексцентрични ходове, които могат да матират всяка защита. Има 20 на сметката си и 1 гол. Тоби Хайнц дойде тази зима в тима и се трансформира в едно най-скъпите попълнения в историята на ЦСКА. Линдсет и Хайнц са несъмнено класни играчи, на които ще се разчита доста. Да подават, да бележат, да се забавляват на терена. В контролите демонстрираха, че могат. Остава да го създадат и в формалните мачове.

АСЕН ДОНЧЕВ
 Снимка 581981
Източник:

Още един млад " армейски " гений, който съумя да захапе мястото си в първия тим. Асен може да играе като десен халф и десен бек. Вече има 22 мача за първия тим, а означи и доста значим гол, при успеха над Черно море с 1:0. За страдание се контузи и пропусна огромна част от сезона, само че към този момент е здрав и също е алтернатива за Саша Илич.

ТИБО ВИОН
 Снимка 594793
Източник:

Французинът пристигна в ЦСКА през 2020-та година за опция на десния бек. Тибо обаче беше преквалифициран в опорен полузащитник и един от най-сърцатите футболисти в тима. Няма по какъв начин да имаш съотборник като Вион и тази негова експанзия и примамка на терена да не заразява останалите му сътрудници. Вион ще играе безусловно на всички места където го сложиш. Ляв бек, десен бек, халф, нападател, а в случай че се наложи някой мач и на вратата ще застане. Сигурен, че няма да наведе глава и да каже - " не мога ". 29-годишният футболист се трансформира и в щатен реализатор на всички статични положения. 

СТАНИСЛАВ ШОПОВ
 Снимка 589797
Източник:

Юношата на Ботев (Пловдив) дойде в ЦСКА предишното лято и взе емблематичния за клуба №8. 20-годишният пловдивчанин може да играе и по двата фланга на офанзивата, има добър удар, техника и взор върху играта. Със сигурност още не съумява да разгърне цялостния си капацитет, само че той е млад и бъдещето е пред него. Саша Илич не стопира да има вяра и да залага на него. Ще е забавно да се следи развиването на този обещаващ гений.

ЛАЗАР ТУФЕГДЖИЧ
 Снимка 585105
Източник:

Туфегджич е младеж на Цървена звезда и дойде в ЦСКА с много огромни упования. Сърбинът играе като атакуващ халф и ляво крило, а от визитката му личеше, че много постоянно бележи голове. До момента в ЦСКА има 23 мача и 2 гола, само че това несъмнено не е приемливо, с оглед статистиката му в предходните клубове. При някои футболисти адаптацията протича по-бавно и очевидно случая с Туфа е подобен. Представя се на приливи и отливи, само че кой знае - може пък скоро да избухне и да стартира да къса мрежите по родните терени.

ЖИРАИР ШАГОЯН
 Снимка 605275
Източник:

Още един гений, който дойде на " Българска войска " със смазващи упования - национал на Армения, едвам 21-годишен и зашеметяваща визитка. В последния си тим е отбелязал 54 гола в 54 мача и е дал 26 асистенции. До момента Шагоян има единствено 7 мача за ЦСКА и към момента няма гол, само че пък във всеки мач загатва за своя капацитет и не е надалеч моментът, когато този недодялан елмаз ще стартира да бележи гол след гол за " армейците ". Шагоян обича да играе като ляво крило, само че може да се подвизава и зад нападателя, както и на върха на офанзивата. Арменският младок е гаранция за положително бъдеще пред ЦСКА, а някой ден може да донесе и много солидна сума в касата на клуба. 

МАУРИСИО ГАРСЕС
 Снимка 594780
Източник:

25-годишният бразилец пристигна в ЦСКА на 1-ви януари 2022 година чартърен с алтернатива за закупуване. Играе като дясно крило и десен халф-бек. Бившият треньор на ЦСКА Стойчо Младенов го беше закотвил на пейката и не можехме да забележим капацитета му, само че след идването на Саша Илич той се трансформира в един от главните играчи и изпълнители за " алените ". Гарсес има 9 гола в 36 мача за тима. Бърз, техничен и изненадващо за крило - играе доста добре с глава. Доста постоянно обаче прави фрапантни пропуски самичък против вратаря и това е нещо, върху което може да се поработи. 

РАДОСЛАВ ЖИВКОВ И БИСМАРК ЧАРЛС
 Снимка 604267
Източник:

Радослав изкара няколко подготовки с отбора на ЦСКА, само че очевидно все нещо не му доближаваше да остане при " алените " и беше пращан да играе чартърен в други тимове. Този път Саша Илич реши да задържи нападателя, а в подготовката го видяхме да играе и в ново амплоа - като десен халф-бек. Бисмарк Чарлс пристигна в ЦСКА на проби през 2021 година, а тогавашният треньор Бруно Акрапович реши да го задържи. Нападателят има 37 мача за тима и 5 гола, като най-ценният от тях е във финала за Купата на България против Арда, когато означи победното попадение. За страдание много постоянно е малтретиран от травми и към момента ненапълно е тайнственост за " алените " последователи. Сега наподобява, че към този момент всичко е наред и той е една от вариантите в офанзива за " алените ".
 Снимка 595773
Източник:

БРАЯН МОРЕНО
 Снимка 584147
Източник:

Подобно на Маурисио Гарсес, Морено беше закотвен на пейката от Стойчо Младенов и жигосан, че няма класа. Саша Илич обаче повярва в него и 23-годишният колумбиец му се отблагодари с много голове и положителни игри. Подвижен нападател, който може да играе и като крило. Морено има 27 мача за ЦСКА и 8 гола, като забавното е, че множеството от попаденията си той бележи като се появи от аварийна пейка. Браян Морено е жокерът на ЦСКА, а през зимата клубът е отказал много солидни предложения за него. 

ДАУДА БАМБА
 Снимка 604498
Източник:

Бамба подписа контракт с ЦСКА на 3 август 2022 година, от този момент е изиграл единствено 8 мача за отбора и е отбелязал 1 гол. Нападателят от Кот д`Ивоар се контузи и не съумя да помогне доста на " алените " досега, само че въпреки всичко означи доста значим гол при гостуването на Спартак (Варна), когато ЦСКА измъкна сложна победа с 1:0. Сега Бамба е здрав, показва положителни включвания от резервната скамейка в контролите и може би е убедил Саша Илич, че може да се разчита на него.

ДЮКЕНС НАЗОН
 Снимка 605302
Източник:

Хаитянският звяр Дюкенс Назон може би ще бъде главното оръжие в нападението на ЦСКА. 28-годишният таран дойде при " армейците " предишното лято, като досега има 22 мача и 8 гола. Назон е много класен футболист и нееднократно е показал отлична техника, което е малко нехарактерно за габаритите му. Здрав, мощен нападател, който наподобява, че в този момент се намира в най-хубавата си форма и най-вероятно още в неделя ще започва на върха " алената " офанзива. ЦСКА ще има потребност от головете на хаитянина, за постигането на огромната цел - купа №32.

САША ИЛИЧ
 Снимка 593738
Източник:

Старши треньорът на ЦСКА ще има задачата да подрежда пъзела с изброените играчи. Ако има нещо несъмнено на този свят, то е че никой не може да познае с какъв състав ще излезе ЦСКА във всеки един мач. Сръбският експерт съумява доста сполучливо да ротира играчите си и да дава късмет на всички за изява. Успява да изцеди максимума от всеки в точния миг и най-малко досега нещата му се получават. Илич е един от основните " виновници " в тима да царува чудесно въодушевление и всички да бъдат в пределно добра кондиция. Премерен в изявленията си, постоянно спокоен, съсредоточен в работата си и излъчващ убеденост. Не по този начин обаче стоят нещата по време на мачовете. Спокойният Саша Илич внезапно става нервозен, ядосва се, крещи, мята шишета с вода и е подготвен на всичко за постигането на задачата, а тя е единствено една - победа във всеки един мач! Саша Илич знае какво прави, врял и кипял е в какви ли не жестоки борби край зеления терен. Може да е некомпетентен, само че по всичко проличава, че е попил много от треньорите с които е работил и в този момент предава духа на победител във всеки футболист на ЦСКА. 
 Снимка 585725
Източник:

Ами... това е. Това са играчите в алено и техният треньор, които ще имат задачата да върнат ЦСКА на трона на българския футбол. " Армейците " имат добра изходна позиция и държат ориста в ръцете си. Финалният спринт за ЦСКА за сезон 2022/23 стартира в неделя, а къде ще финишират Саша Илич и компания, следва да разберем.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР