Дългът на САЩ продължава да расте, а икономиката на страната

...
Дългът на САЩ продължава да расте, а икономиката на страната
Коментари Харесай

Шефът на Джи Пи Морган Чейс би камбаната в САЩ: Спрете да харчите, може да потънем

Дългът на Съединени американски щати продължава да пораства, а стопанската система на страната може да потъне в непреодолима рецесия с световни измерения.

За това предизвести основният изпълнителен шеф на най-голямата американска банка „ Джи Пи Морган Чейс “ Джейми Даймън.

Финансистът прави съпоставяне с 1982 година, когато инфлацията е била към 12%, главният лихвен % - 21,5%, безработицата - към 10%, а дългът се е равнявал на към 35% от Брутният вътрешен продукт. Той отбелязва, че през днешния ден съотношението на дълга по отношение на Брутният вътрешен продукт е надминал 100%, което значи, че Съединени американски щати дължат толкоз, колкото създават. А до 2035 година се чака да доближи 130%.

Американците задлъжняват от ден на ден по кредитните си карти и няма индикации скоро тези задължения да бъдат изплатени, заяви вестник „ 24 часа “, цитирайки „ Уолстрийт Джърнъл “.

Миналия август американските консуматори са записали нов антирекорд - общ дълг от Щатски долар 1 трилион по кредитни карти. Пет месеца по-късно обстановката е даже по-лоша поради регистрираните по-високи от предстоящите продажби на дребно по коледните празници.

През последните две години балансите по кредитните карти на американците скочиха с 40%, сподели Тед Росман от „ Bankrate “ пред Си Ен Би Си.

Разходите се усилват всяка година от 2020 година насам, като през 2023 година са скочили с 9% в „ Джи Пи Морган Чейс ”. Просрочените заплащания нарастват от 2021 година насам. В същата банка неплатените салда са се нараснали с 14% на годишна база, а в „ Банк ъв Америка “ - с 9%. Скорошно изследване на Bankrate откри, че 56 млн. притежатели на кредитни карти са задлъжнели от най-малко 1 година

Според Даймън обстановката наподобява на „ хокеен стик “, до който Съединени американски щати към момента не са достигнали. Когато обаче играта с него стартира, първи ще се разпалват непознатите пазари, които имат 7 трилиона от държавния дълг на Америка. Икономистите все по-често бият паника за стремглавото движение, с което Конгресът и Белият дом харчат пари, написа „ Фокс Бизнес ”. Според тях това заплашва федералния дълг, а вероятностите за него стават все по-мрачни.

Последните данни на Бюджетната работа на Конгреса не са по-оптимистични. Прогнозите сочат, че през идващите три десетилетия държавният дълг ще нарасне съвсем двойно. При актуалното законодателство се чака той да нарасне до 181% в края на 2053 година На процедура, в случай че този дълг се материализира, това ще съставлява най-тежкото дългово бреме на Америка за всички времена, което също по този начин заплашва да срине икономическата обстановка на страната, като завлече доста други стопански системи по света със себе си.

Последните данни на Евростат демонстрират, че България се оправя надалеч по-добре с задълженията си. В края на септември 2023 година страната ни е на второ място в Европейски Съюз по най-нисък дълг по отношение на Брутният вътрешен продукт - 21%. Изпреварва ни единствено Естония (18,2%).

В топ 5 на минимум задлъжнелите страни се подреждат още Люксембург (25,7%), Швеция (29,7%) и Дания (30,1%). В Европейски Съюз има пет страни, чиито отговорности са по-големи от Брутният вътрешен продукт - Гърция, Италия, Франция, Испания и Белгия. На годишна база нарастване на дълга регистрират Белгия, Естония, Финландия, Латвия, Словакия, Румъния, Люксембург и Литва.

България е измежду страните, където има намаляване, само че по този индикатор е обратно в класацията. Най-силен спад на дълга по отношение на Брутният вътрешен продукт има в Кипър, Португалия, Хърватия, Италия, Гърция и Испания.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР