Дълг от над 330 хиляди лева потърсиха синдиците на КТБ

...
Дълг от над 330 хиляди лева потърсиха синдиците на КТБ
Коментари Харесай

Продават на търг с тайно наддаване Гигинския манастир

Дълг от над 330 хиляди лв. потърсиха синдиците на КТБ от Гигинския манастир. Сумата е била изтеглена от манастира за съфинансиране на ремонт на светата обител с европейски пари.
Манастирът " Свети Козма и Дамян " до село Гигинци се появи в листата за търг с скрито наддаване поради заем от над 300 000 лв.. Целта на заема била манастирът да заплати на строителите.

„ Съвкупно беше 790 000 лв.. Този план се извърши от една компания, която получи един заем от 395 000 лв.. При това кандидатстване манастирът, подобен е законовият ред, взе участие дружно с тази компания и парите ги получи манастирът. Фирмата, откакто получи парите изцяло от манастира, просто затвори порти, банката КТБ банкрутира, отпуснатият заем необичайно за какво не е бил гарантиран. Манастирът остана да дължи такава сума, която не е харчена в този манастир по проекта”, изясни пред bTV отец Никанор, свещеник на Гигинския манастир.

През януари 2016 година Брезнишкият областен съд изпраща заповед за осъществяване. От манастира обаче нищо не може да бъде иззето.

„ От 1 януари влезе една корекция в Закона за вероизповеданията – насилственото осъществяване против църкви и манастири към този момент не е допустимо. Ето, компанията изчезва, парите увисват”.

Така строителната компания завлича банката с 42 милиона лв..

„ Когато научихме това и аз се усмихнах, просто ми стана ясно. Това е животът, мога да кажа – Бог да пази всеки”, сподели отец Никанор.

Как обаче европроектът е бил изпълнен, откакто парите за съфинансирането не са стигнали до манастира?

Проектите за религиозните храмове се управляват от Фонд „ Земеделие” от договорите – до това дали обектът се употребява по предопределение.

Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов изясни, че плановете за храмове на вероизповеданията и манастирите са се финансирали на 100%.

„ Финансиране е било належащо за самото строителство и построяването, тъй като знаете, европейските правила по всяко едно финансиране допуска, че първо би трябвало да се построи планът и по-късно да се разплати от разплащателна агенция”, добави Румен Порожанов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР