Далече сме от ситуацията на бум на заразени от морбили

...
Далече сме от ситуацията на бум на заразени от морбили
Коментари Харесай

Боян Юруков: Има връзка между митовете на антиваксърите и епидемиите от морбили

Далече сме от обстановката на взрив на инфектирани от морбили от 2009-2011 година, когато в Европа имаше голям брой такива случаи, разяснява пред БНР блогърът Боян Юруков, който живее и работи в Германия.

Според него съществена причина за болестта е отводът от имунизиране, което понижава отбраната против него. В България и някои други страни достъпът до здравна грижа и здравната просвета са значим фактор, уточни Юруков.

Има институционален неуспех при следенето на имунизационния статус и се разчита на остарели способи за това, добави той и уточни, че институциите не санкционират родителите, които отхвърлят да ваксинират децата си без основателна причина. Блогърът разяснява, че в България най-малко един от случаите се дължи на умишлен отвод от имунизиране, само че в международен мащаб антиваксърското придвижване е доста по-развито и публикувано, в сравнение с е в България.

Според него неналичието на доверие в здравните институции и дейната антиваксърска агитация в интернет водят до това, че от ден на ден хора пропущат имунизациите, а какъв брой са те, не може да бъде открито. Юруков уточни, че има и голям брой подправени удостоверения, че съответният човек е имунизиран, което прави доста мъчно ръководството на рецесии с повече инфектирани.

„ Митовете, които антиваксърите постановат за имунизациите, имат връзка със сегашните епидемии от морбили в Съединени американски щати, Германия и Румъния “, добави той.

В Германия имунизирането е учредено на осведомителна акция и по-скоро няма наложителен темперамент, като това до момента е работело, само че вследствие на антиваксърските акции от ден на ден хора отхвърлят да се имунизират и има региони с под 80% покритие, особено за морбили. Това води до непрекъснати рецесии, разяснява Боян Юруков.

В Германия ще бъде изработен опит законодателно да бъде въведено наложително имунизиране, което се отлагаше до момента по политически аргументи, само че до момента в който това стане, детски градини и учебни заведения публично вкарват искане децата да бъдат имунизирани, добави той.

Вероятността човек да се болести с морбили, в случай че не е имунизиран, е 18 пъти по-висока, в сравнение с в случай че е, разяснява блогърът. Той добави, че антиваксърите подценяват следствията от болестта от морбили, само че данните демонстрират, че смъртността е релативно висока, а при част от прекаралите инфекцията се следят увреждания на нервната система, които се демонстрират години по-късно. Медицинските експерти предизвестяват, че морбили въздейства отрицателно и върху цялата имунна система и отслабва опциите ѝ да се борят с други болести.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР