Далеч по-реалистично е просто да отложат с година датата или

...
Далеч по-реалистично е просто да отложат с година датата или
Коментари Харесай

Георги Вулджев: През 2026 г. България може да влезе в еврозоната

" Далеч по-реалистично е просто да отсрочат с година датата или даже с повече. Условието е " междинната инфлация в България, в последните 12 месеца не би трябвало да надвишава с 1,5 пункта междинната инфлация в страните в Европейски Съюз с най-ниска инфлация ". У нас последните 12 месеца е била 8,6 ". А в критерия съгласно формулата е бил 4,4%. В момента надвишаваме с 4 пункта критерия и не виждам по какъв начин това в границите на 3 - 4 месеца ще се смали тази разлика. Не чакам в края на пролетта да получим утвърждение ", разяснява икономистът.

 

Очаква се банките да вдигнат лихвите по заемите с 1–2 %, само че всичко зависи и от регулаторната политика на Българска народна банка, изясни икономистът в предаването " Нещо повече ".

Според него някогашният финансов министър Симеон Дянков е по-близо до истината за влизането на България в еврозоната през 2027 година, " тъй като няма подобен сюжети, по който страна по средата на годината да се причисли в еврозоната, това би основало затруднило компаниите ".

 

Той изясни, че на всички места инфлацията в Европа е обвързвана с факторите интернационалните пазари, енергетика и цени на храни.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР