Дълбоко в царството на древния еврейски фолклор се крие история

...
Дълбоко в царството на древния еврейски фолклор се крие история
Коментари Харесай

Интриги и мистерии: Легендата за река Самбатион и десетте изгубени племена

Дълбоко в царството на античния еврейски фолклор се крие история за интриги и мистерии, свързани с десетте изгубени племена на Израел и тяхната неуловима бариера - река Самбатион. Този митичен воден поток е пленявал въображението в продължение на епохи, предизвиквайки въпроси за неговото битие и за ориста на племената, за които се твърди, че са били предпазени от него. Чрез това проучване на Ancient Origins се впускаме в загадъчната природа на река Самбасион и непреходната тайнственост на десетте изгубени племена.

Легенда за река Самбасион

Смята се, че легендата за река Самбатион е на повече от 2000 години, а може би и повече, и е претърпяла многочислени преработки, откогато е разказана за първи път през I в. сл. Тази именита река се загатва в разнообразни култури и еврейски трудове и съставлява сплав от разнообразни разкази, които са се развивали без значение.

Според античните еврейски текстове, река Самбатион не е била елементарен воден път. Тя е разказана като река, която бучи с голяма мощ, заради което прекосяването ѝ наподобява невероятно. Легендите описват за оглушителния звук, породен от бурните течения на реката, които носели тежки камъни, пречещи на всеки опит да се премине през могъщите ѝ води.

Самото име на реката, Сабатион, произлизащо от еврейската дума Шабат ( " събота " ), намеквало за един необикновен феномен - затишието на реката и прекъсването на буйния ѝ поток в съботния ден, единствения ден, в който евреите не могат да я преминат.

Търсене на десетте изгубени племена на Израел

Десетте изгубени израилеви племена, прогонени от асирийците през VIII в. прочие н. е., са станали обект на безчет спекулации и търсения за тяхното местоположение. Древните истории слагат тези племена покрай река Самбатион, изолирани от останалия свят. Но кои са били тези племена? Наистина ли са изчезнали? Заличени ли са или асимилирани? Или пък техните потомци към момента съществуват, скрити от актуалния взор?

Според една от историите левитите или синовете на Мойсей са тези, които са блокирани от реката, до момента в който Юда и Вениамин са разпръснати измежду народите. В тази версия на събитията Бог посочил на левитите пътя към реката за тяхна отбрана и запечатал пътя зад тях, тъй че никой да не може да ги откри. Междувременно, когато реката била спокойна, пламнал огън предпазвал левитите от външни хора.

Историята, разказана от Елдад Хадени, е малко по-различна; там тайнствен облак скрива левитите в събота. Подобен роман съществува в ислямски източници, които може би са паралелни на еврейските източници, които не са оживели. Проблемът с тези истории е, че е мъчно да се одобри, че левитите са били отделени от израилтяните и юдеите.

Библията твърди, че левитите се смесват с юдеите и споделят тяхното заточение във Вавилон; допустимо е да не са били изгнани дружно с десетте израилски племена. Въпреки че левитите живеели във всички огромни градове в израилските територии, цар Еровоам назначил свещеници, които не били левити. В резултат на това левитите се причисляват към юдеите.

Към VI в. сл. н. е. всички еврейски източници са единомислещи, че блокираните от река Самация са Десетте изгубени племена. Ислямските източници от това време не престават да изобразяват огромна група, произхождаща от Мойсей, която не е направила прегрешението на Златния телец (т.е. поклонение на подправен бог/идол), което им е спечелило божествена протекция. Други версии не се концентрират върху този съответен грях, а разказват групата като на практика праведна, което разрешава разширението на тази група до включването на изгубените 10 племена в по-късните източници.

Търсене на същинското местонахождение на река Самбасион

Многобройни въпроси не престават да обгръщат тематиката за десетте изгубени племена и река Самбасион. Един от основните аспекти е местоположението на самата река. Учени и откриватели се пробват да открият точното ѝ местоположение, като препоръчаните места варират от нормалния обвинен (Месопотамия) до Китай.

Други опити са поставяли река Самбатион в Армения, където се е намирало антично царство, в източната част на Анатолия и южната част на Кавказкия район, в Централна Азия (по-конкретно Казахстан или Туркменистан) и Трансоксиана (исторически район, обхващащ елементи от днешните Узбекистан, Таджикистан и Туркменистан).

Не по-малко завладяващ въпрос е по какъв начин реката е изчезнала от географските книги? Досега обаче не са открити никакви съответни доказателства. Липсата на съответни географски маркери е разрешила на легендата да се резервира и феноменът за река, която почива единствено в събота, да продължи да се споделя.

В търсене на десетте изгубени племена на Израел, намиране на ДНК

През XVII в. рав Менаше бен-Израел от Амстердам (1604-1657 г.) споделя история от своя татко в книгата си " Сефер Миквех Йизраел ". Историята разказва неповторим " хак ", употребен от евреите-конверсанти за установяване на настъпването на шабат.

Според описа един негър неевреин се разхождал по улиците на Лисабон в късния петъчен следобяд, носейки стъклен съд, цялостен със скачащ пясък и камъни. Пробата от водата и камъните се получавала от самба. Когато евреите ставали очевидци на този камбанен звън на Самба, те знаели, че наближава Шабат, и затваряли магазините си.

Подобно на реката, ориста на десетте изгубени израелски племена остава въпрос на спекулации. Дали те са останали изолирани край река Самбасион, запазвайки своята неповторима еднаквост и традиции? Или пък са се интегрирали в прилежащите общества, без да оставят следи от своето характерно завещание? Отговорите на тези въпроси са скрити в летописите на историята и чакат да бъдат открити.

Продължава издирването на десетте изгубени израелски племена

В последно време научните достижения, изключително в региона на генетиката и ДНК разбора, породиха очаквания за мятане на светлина върху загадката на десетте изгубени племена. Генетичните проучвания оферират опция за следене на родословни линии и разкриване на връзки с съответни райони или популации. Тези старания обаче се сблъскват със обилни провокации заради комплицираното взаимоотношение на историческите миграции, генетичното разбъркване и течението на времето. Въпреки очарованието на потреблението на науката за разгадаване на загадката, пътуването към откриване на истината продължава.

Искате ли да научите дали сте родственици на израилтяните и десетте изгубени племена?

Специалисти създават специфичен тест за всяко от племената. Всеки тест съпоставя употребите с ДНК на антични човеци от израелските племена. Древните ДНК са получени от скелети, открити в Израел преди изгнанието, и благодарение на изкуствен интелект реконструирахме генома на античните израилтяни, което ни разреши да изчислим какъв брой генетично са сходни на актуалните човеци. С помощта на този тест можем да проследим местонахождението на десетте племена.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР