Дълбоко съм огорчен и разочарован от колегите народни представители от

...
Дълбоко съм огорчен и разочарован от колегите народни представители от
Коментари Харесай

Румен Христов: Днес се извърши още една репресия срещу хората, пострадали от комунизма!

Дълбоко съм наскърбен и отчаян от сътрудниците народни представители от ПП-ДБ, които не поддържаха в Комисията по труда, обществената и демографската политика, Закона за изменение и допълнение на Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица, на който имам достойнството да съм вносител, задено с сътрудниците Деница Сачева, Севим Али, Елван Гюркаш и Йордан Цонев. Това написа в профила си във Facebook ръководителят на СДС Румен Христов. 

Става въпрос за 6 хиляди страдалци, 1000 от тях с турски имена, които заради гонения, принудително изселване и други репресии, не могат да потвърдят застрахователен стаж при навършване на възраст за пенсиониране. Поради това те не могат да аплайват за добавка към пенсията, тя им се отхвърля от Национален осигурителен институт, тъй като нямат право на пенсия, към която да бъде добавена, разясни той.

Ние предложихме промени, които да осъвременят пенсионното подкрепяне на репресираните, тъй като от 1991 година, когато то е планувано за тях, има голяма смяна на обществените и икономическите действителности, акцентира Христов.

Предвидените средства са 10 млн. лв. от бюджета за 2025 година, които могат да бъдат отделени, с цел да се направи един жест към тези изстрадали хора. За съпоставяне, към 1980 година, 240 000 дейни борци срещу фашизма се радват на привилегии и облаги, които облагодетелстват освен тях, само че и фамилиите им. На фона на техните преуспели и след комунизма фамилии, тези 6 000 изстрадали хора заслужават подобен жест, който е освен финансов, само че най-много честен! Ние им изискуем най-малко това! ", показва ръководителят на Съюз на демократичните сили

" За страдание сътрудниците от ПП-ДБ и " Възраждане " осуетиха приемането на закона в комисията. На тяхната съвест ще тежи тази поредна подигравка с репресираните от комунизма. Не мога да си обясня по какъв начин народен представител от Ловеч, където се намира един от най-жестоките лагери на гибелта „ Слънчев бряг “, както и внук на репресиран от комунистите регент, не поддържаха тези 6 хиляди жертви на режима! Човешкият и исторически дълг явно са без значение пред партийната заръка на псевдодемократите! ", приключва Христов.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР