Дълбоко под повърхността на Земята има огромен резерв с вода.

...
Дълбоко под повърхността на Земята има огромен резерв с вода.
Коментари Харесай

В недрата на Земята са скрити огромни количества вода

Дълбоко под повърхността на Земята има голям запас с вода. Смята се, че съдържа три пъти повече вода от всички океани на нашата повърхнина.
През 2014 година екип от Съединени американски щати употребява 2000 сеизмографа, с цел да изследва сеизмичните талази от над 500 трусове. Изследвайки скоростта на вълните на разнообразни дълбочини, екипът съумява да дефинира през какви скали минават вълните, преди да доближат датчиците. Учените разкрили, че на към 700 километра под краката ни в „ преходната зона “ сред долната и горната тога има канара, наречена рингудит.
Рингудитът се образува единствено под интензивния напън към центъра на нашата планета. Окрита е единствено една проба от вътрешността на Земята, има и в астероиди. Земната проба е била „ хваната “ в капан в дребен елмаз. Рингудитът съдържа вода, само че не като течност, а уловена в молекулярната конструкция на минералите.
„ Рингудитът е като гъба, попиваща вода. Има нещо доста особено в кристалната му конструкция, което му разрешава да притегля водород и да улавя вода “, изяснява геофизикът Стив Джейкъбсен преди 9 години. „ Този ​​минерал може да съдържа доста вода в изискванията на дълбоката тога. “
Предишни опити допускат, че рингудитът може да съдържа до 1,5 % вода. Учените пресметнали, че в случай че единствено 1% от скалата в преходната зона е вода, това би означавало, че съдържа три пъти повече от всички океани на земната повърхнина. Резултатите от проучванията потвърждават това.
„ Ако има доста количество вода в преходната зона, тогава би трябвало да се извърши известно размразяване в области, където има поток в долната тога “, разяснява сеизмологът Брандън Шманд.Джейкъбсен има вяра, че проучването има принос към хипотезата, че водата на Земята е „ пристигнала от вътрешната страна “, декларира той пред New Scientist. „ Мисля, че най-сетне виждаме доказателства за воден цикъл на цялата Земя, което може да помогне да се изясни голямото количество течна вода на повърхността на нашата обитаема планета “, добави Якобсен в изказване. „ Учените търсят тази изчезнала дълбока вода от десетилетия. “

 наследник рингудит наследник рингудит

Изследването е оповестено в Science.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР