Дълбоки реформи и преструктуриране на НЕК, промени в ролята и

...
Дълбоки реформи и преструктуриране на НЕК, промени в ролята и
Коментари Харесай

За незабавно създаване на Фонд „Енергийно подпомагане на енергийно уязвимите домакинства призовава БЕМФ


Дълбоки промени и преструктуриране на НЕК, промени в ролята и функционалностите на Фонд „ Сигурност на енергийната сиситрема” и в уговорките на БЕХ и неотложно пускане на дейностите по основаване на профилирания Фонд „ Енергийно подкрепяне на енергийно уязвимите домакинства”. За това упорства Българският енергиен и минен конгрес /БЕМФ/ в публична позиция, оповестена на интернет страницата на организацията.

Подкрепяме досегашната политика и сполучливите дейности на Министерство на енергетиката за либерализацияята на електроенергийния пазар и устрема му за по-широко въвеждане на пазарните правила, които не са малко и заслужават самопризнание. Но, до момента в който не бъде изменен моделът със съществуването и множеството взаимоотношения сред двата пазара – свободен и контролиран, деформациите в бранша освен че ще се запазят, само че може да бъдат катализирани други процеси и по-сериозни проблеми, считат от БЕМФ.

Енергийният бранш още веднъж е в центъра на публичното внимание и е обект на засилен напън за смяна – от въпросите за цената на електрическата енергия за промишлеността, през конкурентноспособността й и несигурността за работните места на хиляди служащи, съответността им с все по-изострящите се проблеми на чистотата на въздуха, грижата и или концепциите за огромни капиталови планове, та до смяна на пазарния модел и до цените на електрическата сила за крайните клиенти, сочат специалистите. Според тяхната оценка всички тези въпроси са взаимосвързани и следва да се вземат решение в тяхната целокупност – въз основата на разбор и оценка на въздействието върху цялостното икономическо развиване на страната, решение на въпросите със замърсяването на въздуха, реализиране на справедливи цени и отбрана на уязвимите консуматори на сила.

" Подкрепяме досегашната политика и сполучливите дейности на Министерство на енергетиката в тази област и устрема му за по-широко въвеждане на пазарните правила, които не са малко и заслужават самопризнание. Но, до момента в който не бъде изменен моделът със съществуването и множеството взаимоотношения сред двата пазара – свободен и контролиран, деформациите в бранша освен че ще се запазят, само че може да бъдат катализирани други процеси и по-сериозни проблеми ", сочат от БЕМФ.

В позицията си от организацията показват мнение, че зад сегашните оферти за промени прозира желанието на Правителството да се резервира „ обществената “ цена на електрическата сила за потребителите на ниско напрежение, което съгласно нас е в несъгласие с пазарните правила и европейските наставления и се разминава с рекомендациите на специалистите на Световната банка. А продължаващото отсрочване на приложението на този документ няма задоволително пояснение ", сочат от БЕМФ.

От организацията молят за ускорени дейности за промени и подготовка на промени в Закона за енергетиката, след изчерпателен разбор на следствията. Експертите упорстват за дълбоки промени и преструктуриране на НЕК, промени в ролята и функцийте на Фонд „ Сигурност на енергийната сиситрема” и в уговорките на БЕХ, само че всичко това редом с незабавното пускане на дейностите по основаване на профилирания Фонд „ Енергийно подкрепяне на енергийно уязвимите домакинства”.

Това ще сътвори опциите и ще очертае ясна пътна карта за цялостна либерализация на пазара и отпадане на обществената роля на енергетиката. А това е главното изискване браншът да продължава да поддържа и експлоатира надеждна инфраструктура за стабилно възходящо развиване националната стопанска система и привличане на чуждетранни вложения в идващите десетилетия, сочат в позицията си от БЕМФ.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР