Дълбоката мозъчна стимулация е напълно безплатна от 2019 г., сега

...
Дълбоката мозъчна стимулация е напълно безплатна от 2019 г., сега
Коментари Харесай

Проф. д-р Красимир Минкин, неврохирург: Пациенти се отказват от лечение на напреднал Паркинсон

Дълбоката мозъчна стимулация е изцяло безвъзмездна от 2019 година, в този момент ще коства 6000 лева
Решението на Здравната каса визира и тези, на които следва замяна на батерията на към този момент сложено устройство

Имплантирането на устройство за дълбока мозъчна стимулация (ДМС) при напреднал Паркинсон към този момент ще се доплаща от пациентите, реши Здравната каса. Устройството генератор подава по електроди към мозъка нискочестотен ток, който влияе на избрани центрове и тушира неприятните признаци на паркинсона. Болните имат по-добър живот и по-дълго остават самостоятелни от непозната помощ.

Методът е въведен у нас през 2013 година и след упорита битка на лекари и пациентски организации стана изцяло безвъзмезден за болните от 2019 година Сега той ще им коства 6000 лева Хората с към този момент вградени устройства ще заплащат същата цена при замяна на батерията, което се постанова на всеки четири години. Новината шокира пациенти и породи отвод от лекуване заради невъзможността им да си го разрешат финансово. Затова във връзка 11 април – Световния ден за битка с заболяването на Паркинсон, лекари и пациенти приканиха Здравната каса да промени мнението си.

Решението е изненада и за медиците. То не е коментирано авансово и е пристигнало напълно ненадейно. В УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ – водещата наша болница при лекуването на заболяването на Паркинсон с метода ДМС, са получили писмо с решението след 1 януари т.г. Наложило се към този момент утвърдени пациенти, знаещи, че лекуването е гратис, да бъдат осведомени пост фактум, което им се е отразило извънредно отрицателно, осведоми проф. доктор Красимир Минкин, специалист-неврохирург. Именно неговият екип вкарва дълбоката мозъчна стимулация в България през 2013 година

„ Получихме публично писмо от НЗОК, че медицинските произведения към този момент не са в листата с произведения, които се възстановяват изцяло. Причината е, че производителите на устройствата са нараснали цените им с 10%. Имаше разнообразни разновидности да се резервира стабилността на НЗОК, само че да не бъдат карани пациентите да доплащат – да вземем за пример да се понижи годишният предел процедури. Не бяхме авансово осведомени, никой не се допита до лекарите, до пациентите. Взимането на такива решения без присъединяване на лекарите, пациентите и пациентските организации, единствено от страна на НЗОК, без разискване, води до това един от методите, какъвто е ДМС, да бъде дискриминиран по отношение на другите способи на лекуване и надлежно да бъдат дискриминирани и пациентите “, разяснява проф. Красимир Минкин.

Болницата възразява пред касата и показва, че методът е най-старият и одобрен в целия свят при битка с напреднала Паркинсонова болест. Той е и най-евтин спрямо други два метода на лекуване с лекарства и потвърдено с минимум затруднения. Въпреки това към този момент позитивен отговор от НЗОК няма, само че лекарите се надяват на разговор за унищожаване на доплащането най-малко през идната година.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР