Дълбок поклон пред всички поколения родолюбци, които с перо и

...
Дълбок поклон пред всички поколения родолюбци, които с перо и
Коментари Харесай

Румен Радев: Дълбок поклон пред всички поколения родолюбци, които отстояваха каузата за свободата

Дълбок реверанс пред всички генерации родолюбци, които с перо и меч отстояваха идеята за свободата и единството на българския народ. Това сподели президентът Румен Радев в словото си по случай 105 години от Освобождението на град Гоце Делчев.

„ На 18 октомври 1912 година над площада на днешния Гоце Делчев проехтяват знаменателните думи на поета и пръв кмет на града Пейо Яворов, че от през днешния ден и Неврокоп е към този момент свободен град на целокупното българско Отечество. 105 години по-късно тук още веднъж звънят камбаните, носейки славата на тези събития. Припомнят ни вълнението, с което бяха посрещнати първите български чети и частите на нашата войска, водени от незабравимия военачалник Ковачев “, съобщи държаният глава.

„ Благодарение на доблестта на тези храбреци над Неврокоп, над Пирин и Родопите, изгря дълго чаканата зора на свободата. Сбъдва се сънят на стотици хиляди измъчени българи да живеят в рамките на своята майка България. Но миговете на историческа правдивост имаха своята висока и свидна цена. Мнозина смели офицери, бойци, опълченци и четници поставят костите си по бойните поля. Войната взе своя дан и от цивилното население, оставяйки след себе си вдовици и сираци, които ще продължат да живеят с тъгата и гордостта от подвига на техните близки “, сподели Румен Радев.

Президентът добави, че през днешния ден с изключение на празник е и ден на поклонение и признателност. "Повод да покажем, че националната памет е жива и мощна, че героите не са и няма да бъдат забравени. Нашите деца, събрани тук, са сигурен знак, че има страници от българската история, които ще бъдат препрочитани още веднъж и още веднъж. Дълбок реверанс пред всички генерации родолюбци, които с перо и меч отстояваха идеята за свободата и единството на българския народ. Нека тяхното дело остане вечно в сърцата ни като образец урок по родолюбие и национално достолепие “, приключи словото си Радев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР