Дълъг 186 метра и с водоизместимост 12 000 тона, „Москва“

...
Дълъг 186 метра и с водоизместимост 12 000 тона, „Москва“
Коментари Харесай

NY Times: Потъването на „Москва“ за Русия е все едно да потъне самолетоносачът USS „Джордж Вашингтон“ за САЩ

Дълъг 186 метра и с водоизместимост 12 000 тона, „ Москва “ беше един от най-големите кораби на съветския флот и флагманът му в Черно море. От епохи Черно море е от стратегическо значение за Русия. Крайцерът, който през вчерашния ден потъна, беше употребен от съветските въоръжени сили при офанзивата им в Сирия, както и по време на руско-грузинската война.

Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, ракетният крайцер беше употребен за нанасяне на ракетни удари по разнообразни обитаеми места в Украйна. Черноморският флот на РФ изолира Украйна от морето и прекъсна икономическия й жизненоважен достъп до него. Въпреки че съгласно военните анализатори загубата на „ Москва “ няма да реши фрапантно изхода от войната, това е позор за съветски военни, които похарчиха милиарди долари, с цел да модернизират оръжията си.

Според „ Форбс “ загубата на кораба „ Москва “ коства на Русия 750 милиона $, което е най-скъпата й военна загуба досега във войната. Военният транспортен съд бе и знак на национална горделивост за руснаците. Самият факт, че носи името на столицата на федерацията, носи символика. Представете си американският самолетоносач USS „ Джордж Вашингтон “ да тръгне към дъното на Тихия океан. Загубата на крайцера „ Москва “ е сериозен удар по престижа на армията на Владимир Путин, която по думите му е „ безаналогова “. „ Москва “ към този момент е история.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР